2024. április 24. - György
EUR : 394.26
USD : 369.47
Időjárás ikon

Trump bevadult és rendet tesz a republikánusok között

Donald Trump: Nincs több pénz a névleges republikánusoknak!
A volt elnök megtiltotta a Republikánus bizottságoknak, hogy rajta kívül más kampányolhasson a nevével.
 
 

Donald Trump volt amerikai úgy tűnik betartani készül azt az ígéretét, amelyet akkor tett, amikor korábban erősen beleállt a republikánus pártelitbe. Felszólította ugyanis a Republikánus Párt három legfőbb bizottságát – az Országos Republikánus Szenátori Bizottságot (NRSC), az Országos Republikánus Kongresszusi Bizottságot (NRCC) és az Országos Republikánus Bizottságot (RNC) –, hogy mostantól nem használhatják a nevét azért, hogy pénzt gyűjtsenek a kampányra.

A fentivel kapcsolatban az RNC még hétfőn adott válasznyilatkozatot. Ebben kijelentették, hogy ők továbbra is használni fogják Trump nevét a gyűjtőrendezvényeiken. A bizottság főtanácsadója, J. Justin Riemer kijelentette: „Csakúgy mint Trump elnök, az NRC is azon van, hogy a republikánus jelölteket és a konzervatív politikát támogassa.” Hozzátette: „A szólásszabadság értelmében bizottságnak minden joga megvan ahhoz, hogy közszereplőkre utaljon és ezt folytatni is fogja a közös cél érdekében”.

Csak Trumpon keresztül visz az út a nagyságba

A felszólító levelét követően Trump e-mailt küldött a hűséges támogatóinak is. Ebben biztosította őket arról, hogyha a pénz az ő általa irányított Mentsük meg Amerikát nevű politikai akciócsoporthoz érkezik, akkor biztosan olyan republikánus jelölteket fog támogatni, akik tovább vinnék az általa megkezdett irányvonalat. Mint írta: „Nincs több pénz a »névleges republikánusoknak« (Republicans Only In Name, RINOs). Nem tesznek mást, csak ártanak a Republikánus Pártnak és nagyszerű szavazóinknak. Ők sosem fognak minket győzelemre vezetni.” A volt elnök hozzátette:

Mindent vissza fogunk hozni, erősebben mint valaha”.

Kezdődik a bosszú?

Nem ez az első eset, hogy Trump beleszáll a republikánusokba, mióta otthagyta az elnöki széket. Már a Conservative Political Action konferenciáján tartott beszédében is kijelentette, hogy egyedül csak az ő politikai akciócsoportján keresztül lehet olyan republikánusokat segíteni a megválasztásban, akik újra naggyá teszik Amerikát. Emellett még egy februári nyilatkozatában is megígérte, hogy

a régi vonalas Mitch McConnellhez köthető republikánus jelöltek ellen ott fog küzdeni, ahol csak tud.

A volt elnök jelenleg azt tervezi, hogy Alaszka republikánus szenátora, Lusa Murkowski ellen fog republikánus jelölteket támogatni. Murkowski egyike volt annak a hét republikánusnak, akik ellene szavaztak a Szenátusban januári közjogi felelősségrevonáskor. „Semmilyen körülmények között sem fogom támogatni a bukott alaszkai jelöltet, Lisa Murkowskit” nyilatkozta Trump. Hozzátette: „Nem tudom, hogy jövőre mások hol lesznek, de egy biztos:

én Alaszkában leszek és a hűtlen és nagyon rossz szenátor ellen fogok kampányolni”.

Murkowski nem az egyetlen republikánus, akit Trump az elmúlt hónapokban támadott. Bírálatokat intézett a például a Liz Cheney Wyoming állami képviselő ellen, aki az iraki háború kirobbantásáért nagyban felelős Dick Cheney lánya, továbbá a már többször említett Mitch McConnell ellen is, aki a republikánus szenátusi vezetője.

Nagy a tét

Jelenleg az amerikai Szenátusban 50-50 az állás a republikánusok és a demokraták között. Éppen ezért a Republikánus Párt különösen koncentrál a 2022-es időközi választásokra. Ehhez közrejátszik az is, hogy már 5 republikánus szenátor is bejelentette, hogy nem indul újra a hivataláért. Éppen ezért a pártnak

minden támogatóra szüksége lesz, hogy visszaszerezze a felsőházban a többségét.

Jól mutatja ezt az is, hogy az RNC fentebb említett válaszlevelét Trump politikai csapatának a következőképpen zárta: „A bizottság hálás a Trump elnök múltbéli és jövőbeli támogatásának és már nagyon várja, hogy újból együtt dolgozzon vele azért, hogy a Republikánusok nyerjenek a választásokon”.

Colin Reed republikánus politikai stratéga a fenti helyzetet a következőképpen kommentálta: „A Republikánus Párt még mindig Trump pártja”.

Forrás: Mandiner

Az oldalunk sütiket használ. Adatvédelmi tájékoztató