2024. április 19. - Emma
EUR : 393.4
USD : 369.7
Időjárás ikon13°

Fordulat: az előválasztási részvételüket biztosan ígérőknél Dobrev vezet

Az IDEA Intézet február 22. és február 25. között vizsgálta az előválasztás során (potenciálisan) induló miniszterelnök-jelöltek támogatottságát hangsúlyozottan a részvételüket biztosan ígérő ellenzéki szavazók körében.

Közleményükben azt írják: az előválasztáson elsődlegesen a pártok és jelöltek iránt leginkább elkötelezett szavazók vesznek részt, minden további választói szegmens bevonása számos feltétel függvénye. Mindez nem azt jelenti, hogy az előválasztást az nyeri, akinek a legnagyobb mozgósítható szavazói tömbje van, de azt igen, hogy a jelenlegi erőviszonyokról sokkal inkább számot ad az, hogy azok körében kinek van a legnagyobb támogatottsága, akik biztosra ígérik részvételüket az előválasztáson. Emellett fontos hangsúlyozni: a közölt arányok a 2021. február végi álláspontot tükröznek, bőven az előválasztási kampány hivatalos kezdete előtt vagyunk - teszik hozzá.

Jakab Péter, Márki-Zay Péter és Fekete-Győr András már jelezte indulását, de az IDEA Intézet kutatásában feltételezte, hogy mind Dobrev Klára, mind Karácsony Gergely részt fog venni a megmérettetésen. Ez alapján tették fel kérdésüket, amely így közelebb áll az első forduló valós választási szituációjához: „Ha egy miniszterelnöki-jelöltre vonatkozó előválasztás során Karácsony Gergely, Dobrev Klára, Jakab Péter, Márki-Zay Péter és Fekete-Győr András közül lehet választani, Ön kit támogatna?”.

Azon ellenzéki szavazók körében, akik 2021. február végén úgy nyilatkoztak, hogy biztosan részt kívánnak venni az előválasztáson, Dobrev Klára támogatottsága 28 százalék, Jakab Péteré 27 százalék, Karácsony Gergelyé pedig 22 százalék.

Tőlük elmaradva Márki-Zay Péterre 9, Fekete-Győr Andrásra 7 százalék szavazna. Jelenleg ez egy „hideg kampányidőszakban” mért adat, leginkább a kezdeti elköteleződésről, mintsem a tényleges esélyekről mond érdemibb információt - hangsúlyozza az intézet.

Szerintük az adatfelvétel pillanatában ezek az arányok még egy „csata előtti tájkép” helyzetet tükröznek. A jövőben változhat a részvételüket biztosan ígérők köre és nagysága, adott esetben kiterjedhet a ma még csak a legelszántabb ellenzéki szavazói táboron túli körre, sőt akár a bizonytalanok rétegére is. 

Az oldalunk sütiket használ. Adatvédelmi tájékoztató