2024. április 25. - Márk
EUR : 393.51
USD : 368.35
Időjárás ikon13°

Ma lenne 80 éves az 56-os forradalom legfiatalabb áldozata

Ma lenne 80 éves, de már 62 éve halott az 56-os forradalom legfiatalabb áldozata, Mansfeld Péter. Egy budai srác, aki 15 évesen a Széna tériekkel harcolt, akitől annyira félt a hatalom, hogy kamaszként halára ítélték. A 18. születésnapja után 11 nappal végezték ki- így emlékezett Varga Mihály közösségi oldalán a fiatalon kivégzett magyar szabadságharcosra.

A pénzügyminiszter felidézte, hogy Mansfeld Péter a II. kerületi Borbolya utcában nőtt fel, a Medve utcai iskolába járt, focibajnokságot szervezett a Rózsadombon, és az életénél is jobban ragaszkodott a szabadsághoz.

Rákay Philip pedig a fiatalon kivégzett hős testvérének, Mansfeld Lászlónak a visszaemlékezéseiből szemezgetve rótta le tiszteletét Facebook-oldalán Mansfeld Péter emléke előtt.

Ne haragudjatok, hogy belevittelek benneteket ebbe a siralmas helyzetbe, hamarabb fogtok szabadulni, mint én, mert én meg fogok halni, de aki előbb szabadul, keresse meg az édesanyámat és mondja el neki, hogy az utolsó gondolataim is a hazám, a szabadság és ők voltak

–mondta a 18 évesen kivégzett magyar forradalmár a halála előtt.

Forrás: Pestisracok.hu

Az oldalunk sütiket használ. Adatvédelmi tájékoztató