2024. március 29. - Auguszta
EUR : 395.83
USD : 367.33
Időjárás ikon19°

Gulyás: Jövő héten dönt a kormány, lehet-e nyitni húsvétra

Gulyás Gergely a kormányinfón elmondta, nem látnak tovább március 22-nél, ezért ígérni sem mer semmit arról, lesz-e nyitás húsvétig. A miniszter a hvg.hu kérdésére azt mondta, több mint 10 ezer koronavírusos beteg lehet majd kórházban.

A harmadik hullám berobbanása előtt, február elején még húsvétra lengette be az esetleges nyitást a kormány, azóta azonban a járványszámok miatt szigorításra is szükség volt. A jelenlegi intézkedések március 16-ig élnek, azonban a járvány még felfutó fázisban van. Gulyás Gergely a kormányinfón arra a kérdésre, hogy lehet-e húsvétkor nyitni, azt mondta,

a kormány két hétre döntött a lezárásokról, a jövő heti kormányülésen értékelik a helyzetet, de március 22-nél nem látnak tovább, hosszabb intervallumra pedig nem mernek nyilatkozni.

Rákérdeztek arra is, hogy a kormány miért nem döntött korábban a korlátozó intézkedésekről, mire Gulyás azt mondta, ahogy látták, hogy nagy mértékben futnak fel a számok, meghozták a döntéseket, és azzal vágott vissza, hogy a baloldali pártok nem sokkal korábban még nyitást követelt.

Gulyás azt mondta, szabadon 13.244 kórházi, és 1918 lélegeztetőgéppel felszerelt ágy van. A miniszter szerint az egészségügy felkészült, a humánerőforrás kérdése a legnehezebb, de a kapacitás biztosított.

Sajnos minden előrejelzés szerint 10 ezer fölé is nőhet a betegek száma, a következő hetek rendkívüli próbatételt jelentenek.

Szükség esetén az ágykapacitásokat tudják még bővíteni.

Az oldalunk sütiket használ. Adatvédelmi tájékoztató