2024. március 29. - Auguszta
EUR : 395.83
USD : 367.33
Időjárás ikon19°

A Klubrádió „független és objektív tájékoztatásért” kapott fővárosi sajtódíjat Karácsony Gergelytől

Átadta a Csengery-díjakat a főpolgármester: a BBC, a Válasz Online, a 24.hu és a Klubrádió is a díjazottak között.

Élő Anita, Nick Thorpe, Vincze Miklós, az Építészfórum szerkesztősége és a Klubrádió szerkesztősége a díjazottak – írta meg az Atv.hu.

Hozzátették: idén Csengery-díjat kapott Élő Anita, a Válasz Online szerkesztőségének tagja, „a koronavírus-járvány okozta egészségügyi és társadalmi hatások részletes bemutatásáért, magas szakmai színvonalú munkájáért, írta a Főpolgármesteri Hivatal sajtóközleményében.”

Szintén díjban részesült Nick Thorpe, a BBC közép-európai tudósítója, aki „a Duna mentén élő emberek sokszínű világát, a folyó menti táj szépségeit ismeretterjesztő filmsorozatban, valamint a magyar és európai történelem drámai eseményeit, személyes hangvételű könyvben bemutató tevékenységéért kapta az elismerést”, írják.

A portál közölte: Vincze Miklós, a 24.hu munkatársa, „Budapest korábban ismeretlen arcának, meglévő és eltűnőben lévő épített örökségének, és ezen keresztül a főváros társadalmi és gazdasági folyamatainak szakszerű, pontos és olvasmányos ábrázolásáért vehette át az elismerést.”

Az Építészfórum szerkesztőségét „Budapest építészetének és városarculatának történeti és kortárs változásainak naprakész bemutatásáért, valamint a minőségi építészeti kultúra népszerűsítésében vállalt szerepéért” díjazta a főpolgármester.

Csengery-díjat kapott „a 2001 óta független hírforrásként működő Klubrádió szerkesztősége is Budapest mindennapi valóságának elhivatott és független bemutatásáért, az objektív, tájékoztatásért, a sajtó- és szólásszabadság megőrzéséért végzett kitartó munkájáért.”

Karácsony szerint újságírónak lenni Magyarországon azt jelenti, hogy az ember kockára teszi az egzisztenciáját

A főpolgármester szerint „ma Magyarországon újságírónak lenni azt jelenti, hogy az ember kockára teszi az egzisztenciáját, hiszen bármelyik nap megszűnhet az újság, amelynél dolgozik, és bármelyik nap megtörténhet, hogy ellehetetlenítik, lejárató hadjáratot indítanak ellene. Nehéz dolga van, aki arra szerződött, hogy az igazságot szolgálja”.

Az Atv.hu emlékeztetett: a főváros sajtódíjának névadója Csengery Antal polihisztor, aki az 1848-49-es forradalom és szabadságharc méltatlanul háttérbe sorolt hőse, a legendás Pesti Hírlap főszerkesztője, később a Magyar Tudományos Akadémia másodelnöke és a kiegyezés egyik legfontosabb szereplője. A Csengery Antal-díjat ezért minden évben az 1848-49-es forradalom és szabadságharc évfordulóján, március 15-én adja át Budapest főpolgármestere. Idén is öt díjazottról döntött a Fővárosi Közgyűlés, a díj átadására a járványügyi helyzet miatt szűkebb körben, gratuláló kézfogások nélkül került sor a Városházán.

Az oldalunk sütiket használ. Adatvédelmi tájékoztató