2024. március 29. - Auguszta
EUR : 395.83
USD : 367.33
Időjárás ikon19°

Az amerikaiak fele szerint Biden nem teljesen komplett

Egy kedden napvilágot látott friss felmérés szerint az amerikaiak ötven százaléka megkérdőjelezi elnökük szellemi frissességét, több mint felük pedig amiatt aggódik, hogy Joe Biden eddig még nem tartott önálló sajtókonferenciát.

Arra a kérdésre, hogy mennyire bízik benne, hogy Joe Biden mind fizikailag, mint mentálisan alkalmas-e az Egyesült Államok elnöki tisztére, a válaszadók ötven százaléka azt felelte, semennyire.

A felmérést a Rasmussen amerikai közvélemény-kutató intézet végezte ezer választópolgár megkérdezésével március első hetében. A válaszadók 48 százaléka viszont elégedett volt Biden elnöki teljesítményével.

 

Az amerikai elnök nyilvános bakijai és gyakori nyelvbotlásai számtalan elmélet keletkezéséhez vezettek a 78 éves Biden szellemi képességeiről. A kételyt legutóbb az táplálta, hogy egy, két női tábornok jelölésével kapcsolatos fehér házi eseményen nem jutott eszébe Lloyd Austin védelmi miniszter neve, s azzal vágta ki magát, hogy „tudják, az a fickó, aki az egyenruhásokat vezeti odaát” – utalt a Pentagonra. A megkérdezettek 52 százaléka szerint aggasztó, hogy beiktatása óta nem tartott személyes sajtótájékoztatót, s nyilvános összejöveteleken nemigen hajlandó válaszolni az egyenesen hozzá intézett újságírói kérdésekre, még akkor is elsétál, ha közvetlenül a fülébe kiabálják a kérdést. A felmérésben részt vevők több mint negyven százaléka viszont nem aggódik mindezek miatt.

Donald Trump fia Twitter-bejegyzésében kételyét fejezte ki, hogy csak ötven százalék kérdőjelezte meg Biden szellemi frissességét. Szerinte csak ennyien merték hangosan kimondani.

Egy tegnapi esemény tovább szította a tüzet azt sugallva, hogy az elnök szándékosan kerüli a sajtót. Biden Washingtonban ellátogatott egy vaskereskedésbe, amely állami támogatásban részesült a Covid-járvány miatt, ám még ott sem volt hajlandó válaszolni a jelenlévő újságírók kérdéseire. Inkább azzal viccelődött, meglátva, hogy a néhány bolti alkalmazott egy erkélyről figyeli az eseményeket, hogy odaszólt nekik: – Vigyázzanak, le ne essenek, még szükség van magukra! Később Jen Psaki, a Fehér Ház sajtótitkára azt mondta, Biden a hó végén fog sajtókonferenciát tartani, de dátumot nem mondott. Arra sem tudott válaszolni, hogy az elnök fog-e adni kimerítőbb válaszokat egy-egy szabványinterjú vagy rövid tájékoztatás után.

Forrás: Magyar Nemzet

Az oldalunk sütiket használ. Adatvédelmi tájékoztató