2024. április 19. - Emma
EUR : 393.76
USD : 368.76
Időjárás ikon12°

Orbán Viktor: Nagyon nehéz hét előtt állunk

A miniszterelnök a Kossuth Rádióban adott interjút.

A beszélgetés elején azt mondta, hogy lehet tartani a napi 63 ezres oltási adatot. Három dolog kell a tempóhoz: legyen aki beadja, elegen regisztráljanak, és kell vakcina. Megrendeltünk 13 millió embernek elég nyugati vakcinát, és rendeltünk 3,5 millió ember számára elég kleti vakcinát. Az orosz és kínai időben, míg az unió által szétosztott vakcinák nem érkeznek, vagy lassan érkeznek.

Orbán Viktor közölte, hogy a harmadik hullám erősebb mint a második. Két dolgot kell figyelnünk: a folyamatosan emelkedő esetszámokat, és a vakcinákat. Most úgy látszik, hogy 3 millió felett van a regisztráltak száma, és az újonnan regsiztráltak között nagy arányban vannak a 60 év felettiek. 

Több ágyunk van, mint bárkinek Európában

Az Operatív Törzs döntése értelmében a később regisztráló időseket előrébb veszik a sorban. Egyelőre nem kell külföldi segítség, több ágyunk van mint bárkinek Európában, és a legtöbb lélegeztető készülék is. A rezidensek is készültségbe helyezték magukat. 

Orbán Viktor szólt arról is, hogy minden támadás dacára a magyar egészségügyben mindent megtesznek.

Nagyon nehéz hét előtt állunk

-tette hozzá.

A kormányfő szerint egy sunyi hazugság arra hivatkozni, hogy mennyi vakcina van raktáron. A beérkezett szállítmányt megvizsgálják, és utána rögtön eloltják. Ami raktáron van, az azért van raktáron, mert a második adagot nem adják be. 

Nem jó tanácsadó a türelmetlenség
 

Orbán Viktor szólt arról is, hogy most csak olyan vakcinával oltanak, amiből kétszer kell kapni. Ezért is van raktáron vakcna, és aki ennek az ellenkezőjét állítja, az sunyi módon hazudik. A járványügyi szakembereink komoly emberek, és nem bocsátkoznak semmilyen kalandba, és ők is részt vesznek a szakmai vitákban a vakcinák beadása körüli vitákban.Bármennyire is türelmetlenek vagyunk, ezért hallgatni kell a szakemberekre. 

Orbán Viktor arról is beszélt, hogy az egész világon a legjobban fertőzött terület az Európai Unió, mindez pedig azt jelenti, hogy a világ lakosságnak 5,5 százaléka EU-s, míg az áldozatok 20 százaléka innen származik. Az oltásokat tekintve Izrael is jóval előrébb tart, és a britek is - tette hozzá.

Az átlagos átoltottság 7 százalék alatt van az unióban, tehát itt valami nincs rendben. 

Ezt elszúrták - mondta a kormányfő.

Orbán Viktor: Ha nem rendeltünk volna keleti vakcinát, akkor nagy bajban lennénk

Az Astrazeneca is levelet írt, hogy néhány százezerrel kevesebb vakcinát küld majd - ismertette a kormányffő. Aki nem rendelt keleti vakconát, az nem tud mit csinálni. Igaza van az osztrák kancellárnak, mert valami nem stimmel. Orbán Viktor elmondta, hogy nem lakosságarányosan osztják el a vakcinákat.

Ha nem rendeltünk volna keleti vakcinát, akkor nagy bajban lennénk. 

Orbán Viktor szólt arról is, hogy azért hozták nyílvánosságra a keleti vakcinaszerződéseket, mert Brüsszel azt nem teszi meg a nyugatiak esetében.

Gyakran van úgy, hogy a szerződésekben szerepel olyan adat, amit nem lehet egyébként nyilvánosságra hozni.

Most két vita van Brüsszelben: mit rontottak el a bürokraták, nekik a szerződésekkel kellene bizonyítani, hogy jól tárgyaltak. A másik vita pedig a pénzről van szó - mondta a kormányfő. Ha többet kértek volna a nyugati vakcinákért, akkor azt is kifizettük volna - tette hozzá. Ezek a viták gyakran pénzügyi viták - mondta a kormányfő.  A brüsszeli bürokraták a szerződések nyílvánosságának a híján nem tudják megvédeni magukat. 

Ha tudnánk venni bármilyen vakcinát drágábban, mint a kínai vakcina, akkor azt megvennénk

- mondta Orbán Viktor.

Az erdőkertesi botrányról azt mondta a kormányfő, egyszerre kell küzdeni a baloldallal és a járvánnyal. Amikor emberek élete forog kockán, akkor morálisan vállalhatatlan mélypont, hogy egyesek politikát csinálnak - mondta a kormányfő. Több százan meghaltak volna, ha nem oltottunk volna keleti vakcinákkal - mondta a kormányfő. 

 

Orbán Viktor: Nem kerülhetünk mégegyszer ilyen helyzetbe

Orbán Viktor közölte, hogy az oltásellenes orvosok ellenére is meg kell kapnia az embereknek az oltásokat. Hosszabb távon is gondolkozni kell, hogy ne kerüljünk még egyszer ilyen helyzetbe, tehát, ha újraindítottunk, akkor ne kerüljünk még egyszer ilyen helyzetbe - mondta a kormányfő. Mostanra sikerült saját alapanyaggyárakat létrehozni, most pedig egy vakcinagyárat felépíteni.

A mi tudósaink is haladnak a magyar vakcina kifejlesztésével - tette hozzá.

A kormányfő szerint újabb járványok is kitörhetnek.

Gyártókapacitást kell felépíteni, hogy elegendő vakcinát tudjunk gyártani, és egy év múlva önellátó lesz Magyarország vakcinában. Izraelben is lesz egy magyar érdekeltségű vakcinagyár.  

 

 

Forrás: Origo nyomán

Az oldalunk sütiket használ. Adatvédelmi tájékoztató