2024. március 29. - Auguszta
EUR : 395.83
USD : 367.33
Időjárás ikon19°

Az amerikai hírszerzés szerint Putyin Trump oldalán próbálhatott beavatkozni a tavalyi amerikai választásba

Oroszország megpróbálta befolyásolni a 2020-as amerikai elnökválasztási kampányt - közölte a valamennyi amerikai hírszerzési szervezetet összefogó Országos Hírszerzési Igazgatóság (DNI) kedden. A 15 oldalas jelentés szerint az orosz kormány - Donald Trump korábbi elnök szövetségesein és kormányán keresztül - "megtévesztő vagy megalapozatlan állításokkal" próbált meg beavatkozni a 2020-as amerikai elnökválasztási kampányba az akkori jelölt Joe Biden ellen.

 

A jelentés szerint vélhetően Vlagyimir Putyin orosz elnök rendelte el a lépéseket. A keddi jelentés után elképzelhető, hogy Washingtonban újabb szankciókat vetnek majd ki Moszkvával szemben, írja a Reuters. A hírügynökségnek három forrás is arról beszélt, hogy az Egyesült Államok már a jövő héten újabb szankciókat vethet ki a jelentésben foglaltak miatt. 

A jelentésben kitérnek arra is, hogy az oroszok által támogatott ukrán politikus, Andrij Derkacs meg nem nevezett amerikai politikai szereplőknek segített abban, hogy a kampány során Joe Bident és fiát, Hunter Bident támadják. Derbacs, aki 2019-ben találkozott Trump ügyvédjével, Rudy Giulianival, és a hírszerzés szerint az ukrán politikus mozgását követhette, ha nem egyenesen irányíthatta Putyin. De mellette más olyan vezető orosz nemzetbiztonsági és hírszerzési tisztek is felbukkantak a történetben, akik vélhetően nem cselekedtek volna Putyin jóváhagyása nélkül. 

Mint a Reuters megjegyzi, a Robert Mueller vezetésével zárult különleges vizsgálat korábban arra jutott, hogy Oroszország beavatkozott a 2016-os amerikai választásba is, Trumpot segítve. Mueller konkrét kapcsolatokat tárt fel Trump kampánystábja és Moszva között.

Az amerikai hírszerzés az orosz befolyásolási kísérlet mellett írt arról, hogy Irán is "szerteágazó, burkolt befolyásoló kampányt" folytatott, amelynek célja Donald Trump támogatásának aláásása volt. A jelentés cáfolta azt az állítást, miszerint Kína Joe Biden mellett avatkozott volna be a választásba. A hírszerzők szerint Kína számára a választás egyik lehetséges kimenetele sem volt annyira vonzó, hogy megérte volna kockáztatniuk miatta. 

Az amerikai tisztviselők arról is beszámoltak, hogy Kuba, Venezuela és a libanoni Hezbollah félkatonai szervezet részéről is történtek erőfeszítések a választások befolyásolására, de - úgy fogalmaztak - ezek "kisebb méretűek voltak, mint Oroszország és Irán kísérletei".

(Reuters, MTI)

 

Az oldalunk sütiket használ. Adatvédelmi tájékoztató