2024. április 19. - Emma
EUR : 393.76
USD : 368.76
Időjárás ikon12°

Egy kongói migránssal képviselteti magát Svédország az Eurovíziós Dalfesztiválon

A 19 éves kongói származású Tousin „Tusse” Chiza toronymagasan nyerte meg Svédország nemzeti Eurovíziós dalválogatóját, a Melodifestivalent.

Tusse a Kongói Demokratikus Köztársaságban született 2002-ben, nyolcéves korában pedig Svédországba menekült, ahol egy menekülttáborba került, mielőtt egy kullsbjörkeni család 2015-ben örökbe fogadta a bevándorló fiút.

A 19 éves énekes Svédország nemzeti eurovíziós dalválogatójára, a Melodifestivalenre jelentkezett idén „Voices” című dalával. Tusse dala megnyerte a nemzetközi zsűri szavazását, de a svéd közönség összes korosztálya is az első helyre rangsorolta a dalt. A beérkezett közel 17 millió szavaztból 3 milliót a győztes dalra adtak le a nézők, ezzel toronymagasan megnyerte a verseny döntőjét.

2021-ben már sorozatban harmadik éve nyerte meg színesbőrű előadó a svéd nemzeti válogatót – 2019-ben a brit-svéd származású John Ludvik képviselte az országot, tavaly pedig a The Mamas három színesbőrű nőből álló formációja nyerte a Melodifestivalent, és képviselte volna az országot a 2020-es dalversenyen, ha az a koronavírus miatt nem maradt volna el.

Svédország egyébként az Eurovíziós Dalfesztiválok egyik legsikeresebb nemzete, eddig összesen hatszor nyerték meg a zenei versenyt – először 1974-ben az ABBA-nak köszönhetően, legutóbb pedig 2015-ben. A svéd közönség évtizedek óta hatalmas rajongója is a dalfesztiválnak: a nemzeti dalválasztó műsorsorozat, a Melodifestivalen rendszerint minden évben a legnézettebb műsorok közé tartozik Svédországban. Az idei döntőt 3,6 millióan nézték végig, ami a tévénéző lakosságnak több, mint a 81 százalékát jelentette.

Forrás: Demokrata

Az oldalunk sütiket használ. Adatvédelmi tájékoztató