2024. március 28. - Gedeon, Johanna
EUR : 394.87
USD : 364.71
Időjárás ikon16°

Exit poll: a magyargyűlölő Rutte vezette kormánypárt szerezte a legtöbb szavazatot a holland választáson

Az exit poll szerint a Mark Rutte miniszterelnök vezette kormánypárt, a "konzervatív-liberális" Szabad Demokrata Néppárt (VVD) szerezte a legtöbb szavazatot a hollandiai parlamenti választáson.

A részvételi arány a legfrissebb információk szerint 81 százalékos volt.

Az előrejelzések szerint a VVD 35 helyet szerzett a holland parlament 150 fős alsóházában, kettővel többet, mint az előző - 2017-es - parlamenti választáson. A Sigrid Kaag által vezetett balliberális 66-os Demokraták párt végzett a második helyen 27 mandátum elnyerésével. A harmadik a Geert Wilders nevével fémjelzett, ellenzékben lévő, bevándorlásellenes Szabadságpárt, amelynek jelöltjei 17 helyet kaptak a holland törvényhozásban. A Thierry Baudet vezette euroszkeptikus Fórum a Demokráciáért 8 helyet szerzett az exit poll szerint.

Valószínűsíthető, hogy két kisebb, nemrégiben alakult pártformáció, az EU-párti Volt és a populistának mondott Helyes Válasz 2021 (JA21) is bekerül a holland parlamentbe.

Sikeres kormányalakítás esetén Mark Rutte immár negyedik miniszterelnöki mandátumát kezdheti, és ő lesz Hollandia leghosszabb ideig hatalmon lévő kormányfője. Az exit poll szerint Ruttének legalább két párttal kell koalícióra lépnie, hogy megszerezze a parlamenti többséghez szükséges 76 mandátumot.

A koronavírus-járvány miatt bevezetett biztonsági intézkedések miatt három napig tartó választáson rekordmennyiségű, 37 párt versengett a parlament alsóházának 150 székéért.

Forrás: MTI

Az oldalunk sütiket használ. Adatvédelmi tájékoztató