2024. április 19. - Emma
EUR : 393.76
USD : 368.76
Időjárás ikon12°

Dánia felébredt: 30%-ra csökkentenék a gettókban a "nem nyugati lakosok" arányát

Új törvényjavaslattal állt elő a dán kormány a szegényebb lakónegyedekben tapasztalható „párhuzamos társadalmak" kialakulásának megelőzésére. 

Jóllehet, már hatályban van egy ilyen, ezt a célt szolgálni hivatott jogszabály. Az új tervezet a már hatályos rendelkezéseket azzal fejelné meg, hogy – a dán belügyminisztérium javaslatára –

10 ÉV ALATT 30 SZÁZALÉKRA CSÖKKENTIK A „NEM NYUGATI" LAKOSOK ARÁNYÁT A HÁTRÁNYOS HELYZETŰ NEGYEDEKBEN, VAGY AHOGY JELENLEG SZÁMON TARTJÁK ŐKET, A GETTÓKBAN.

Kaare Dybvad Bek belügyminiszter szerint

HA TÚL SOK NEM NYUGATI LAKOSA VAN EGY TERÜLETNEK, AZ A VALLÁSI ÉS KULTURÁLIS ALAPÚ PÁRHUZAMOS TÁRSADALMAK KIALAKULÁSÁNAK FOKOZOTT VESZÉLYÉVEL JÁR. 

Dánia egyike azon európai országoknak, amely nagyon szigorú bevándorlási politikát folytat, ez pedig csak fokozódott Mette Frederiksen szociáldemokrata miniszterelnök 2019-es hatalomra kerülésével – jegyzi meg a Guardian.

A  jogszabálytervezet azt is célul tűzte ki, hogy az ilyen környékeken 2030-ig a rendelkezésre álló lakások közül az önkormányzati bérlemények arányát 40 százalékra csökkentsék.

A GETTÓ SZÓT MINDAZONÁLTAL KISZEDIK A TÖRVÉNYTERVEZET SZÖVEGÉBŐL, MEGSZÜNTETVE A HÁTRÁNYOS HELYZETŰ LAKÓNEGYEDEKRE HASZNÁLT MINŐSÍTÉST. 

A kifejezést jelenleg azokra az ezer főt meghaladó negyedekre használják, amelyek lakóinak több mint a felét nem nyugati származású emberek teszik ki, valamint négy feltételből kettőnek megfelelnek. 

Az említett négy feltétel alapján gettónak minősíthetőek azokat a területek, ahol

  • a lakosság 40 százaléka munkanélküli,
  • a 39 és 50 év közöttiek 60 százaléka nem bír középiskolai végzettséggel, 
  • háromszor magasabb a bűnözési ráta az országos átlagnál,
  • a lakosok bruttó jövedelme 55 százalékkal alacsonyabb az országos átlagnál. 

Jelenleg tizenöt dániai lakónegyed tartozik gettó kategóriába és további huszonöt esetében van reális esélye annak, hogy bekerüljön ebbe a besorolásba. 

A gettónegyedekben a szabálysértéseknek kétszer akkora a büntetési tétele, mint máshol Dániában, az egy év feletti gyermekeket kötelezően bölcsődébe kell járatni, különben megvonják a családi pótlékokat – emeli ki a brit lap.

Dánia 5,8 milliós lakosságának 11 százaléka külföldi származású, utóbbiak 58 százalékát tartják számon nem nyugatiként. 

 

Az oldalunk sütiket használ. Adatvédelmi tájékoztató