2024. április 24. - György
EUR : 394.26
USD : 369.47
Időjárás ikon

Eltűnik a szótárból a rabszolga szó, a feketét pedig nagybetűvel írják

A befogadó nyelvezet érdekében nem tüntetik fel ezentúl a rabszolga szót, mint főnevet, helyette a rabszolgaságba taszított kifejezést használják majd. Mindeközben vannak olyan jellemzők, mint például az őshonos vagy a fekete, amit nagybetűvel írnak, a fehéret azonban továbbra is kisbetűvel.

Változás történt a Dictionary.com felületén megtalálható szavak listáján – nem található meg ezentúl a rabszolga (slave) szó, mint főnév egy emberre utalóan. Ehelyett a rabszolgasorba taszított kifejezés (enslaved) lesz megtalálható, mindez persze a befogadó nyelv népszerűsítésének keretében.
 
De nem csak ez az egyetlen újdonság a szótár oldalán.

Nagybetűvel írják már például az őshonos (indigenous) jelzőt, amit az emberekre használnak, és megjelentek olyan új szavak, mint a racialization – ez azt jelenti, hogy valaki rasszista módon viszonyul egyes emberekhez vagy dolgokhoz. Szintén új fogalomként jelent meg az overpolice is, ami túlságosan erős rendőri jelenlétre utal.


 A változások már tavaly megindultak a Dictionary.com oldalán, amikor szeptemberben például bejelentették, hogy a fekete jelzőt, mint a fekete bőrű emberekre vonatkozót ezentúl nagy betűvel írják – miközben a fehér szót továbbra is csak kis betűvel.
 
John Kelly, a Dictionary.com felelős szerkesztője a Yahoo oldalának azt nyilatkozta, hogy ezek a változtatások fontos részei a nyelv ereje iránti tiszteletnek, és így jobban képviselve érezhetik magukat az emberek. Szerinte szótárként felelősségük is van, hiszen a szavak kiemelkedő fontosságúak.
 
Forrás: V4NA

Az oldalunk sütiket használ. Adatvédelmi tájékoztató