2024. április 18. - Andrea, Ilma
EUR : 393.4
USD : 369.7
Időjárás ikon13°

Rajtaütöttek egy konvojon Mexikóban, 13 rendőrt meggyilkoltak

Lekevesebb 13 rendőrt meggyilkoltak Mexikó középső részén, amikor megtámadtak egy konvojt. A hatóságok szerint az egyik nagy befolyású drogkartell áll a háttérben.

A rendőrség konvojára csütörtökön támadtak rá Coatepec Harinas városában, Mexikóvárostól mintegy 140 kilométerre délnyugatra, a rajtaütés részletei egyelőre nem ismeretesek – írja az MTI.

BBC cikke szerint több kép is terjed a közösségi médiában a szétlőtt rendőrautókról és az út mellett heverő holttestekről. A mexikói hadsereg keresi az elkövetőket, egyelőre egyik drogkartell se vállalta magára a támadást.

Rodrigo Martínez-Celis, az ország védelmi minisztere Mexikó elleni támadásnak nevezte a gyilkosságot, és megígérte, hogy minden erejükkel azon lesznek, hogy megtalálják az elkövetőket, és bíróság elé állítsák őket.

Mexikóban rengeteg áldozata van a 2006-ban kitört drogháborúnak.

A mintegy 126 milliós államban naponta csaknem 100 gyilkosságot jegyeznek fel, és több mint 82 ezer személy eltűnését tartják számon.

Tavaly több mint 500 rendőrt öltek meg az országban.

Az erőszakos cselekmények hátterében a különböző, az Egyesült Államokba irányuló kábítószer-csempészetben érdekelt bűnbandák és drogkartellek állnak, amelyek emberrablásokat is elkövetnek, de nem riadnak vissza a zsarolásoktól sem. Tagjaik gyakran szoros kapcsolatot építenek ki a biztonsági erőkkel.

Egy helyi tanácsadói testület adatai szerint Mexikóban a bejelentett bűncselekményeknek csupán mintegy három százalékát derítik fel.

Az oldalunk sütiket használ. Adatvédelmi tájékoztató