2024. április 19. - Emma
EUR : 393.76
USD : 368.76
Időjárás ikon12°

Jourová: Kikényszerítjük a jogállamisági feltételeket, Magyarország és Lengyelország milliárdokat veszíthet

A Bloombergnek nyilatkozott a sorosista ügynök

Az Európai Bizottság ki fogja kényszeríteni a tagállamoktól a jogállamisági kritériumokat, Magyarország és Lengyelország eurómilliárdos támogatásoktól eshet el – írja a Bloomberg hírügynökség Vera Jourovára, az Európai Bizottság értékekért és átláthatóságért felelős alelnökére hivatkozva.

A cseh ügynök, Jourová interjút adott a Bloombergnek, és megismételte: a bizottság eltökélt, hogy érvényesítse a január elsején életbe lépett feltételeket, és ő maga személyesen is ezen dolgozik. Azt szeretné, ha még idén lenne eredménye az eljárásnak.

A liberálisok által oly sokat emlegetett jogállamisági mechnanizmus azt jelentené szerintük, hogy lehetőséget adna arra, hogy a bizottság visszatartsa az EU elfogadott költségvetésében előírt támogatásokat a követelményeket megsértő országoktól. Magyarország esetében ez 7,2 milliárd eurónyi összeget értinthet.

Jourová most megismételte: eltökélt abban, hogy a bizottság érvényt szerezzen a mechanizmusnak. Az Európai Bíróság nyár elején döntést hozhat, ezután a bizottság két hónap alatt véglegesíti és végrehajtja a szankciókat – mondta az alelnök.

Az egész eljárás még idén, a magyarországi választások előtt lefolyna. A Bloomberg azt megjegyzi, hogy Orbán kormánypártját a magyar közvéleménykutatások szerint megelőzte az ellenzéki szövetség, és a pénzügyi büntetések erősen befolyásolhatják az újraválasztás esélyeit.

Jourová szerint a kompromisszum óta romlott a jogállamiság helyzete Magyarországon és Lengyelországban is. Az alelnök szerint a bizottságnak megvan a hatalma arra, hogy befagyassza a támogatásokat abban az esetben, ha azt látja, hogy az egyes tagországokban nincs függeten igazságszolgáltatás, amely képes volna megakadályozni, hogy az EU támogatásaiból a hatalom körei gazdagodjanak. A cseh politikus egyértelműen utalt arra, hogy Magyarországon és Lengyelországban ez a helyzet.

A sorosista ügynök február végén a CEU konferenciáján kijelentette: Magyarország beteg demokrácia. 

 

Az oldalunk sütiket használ. Adatvédelmi tájékoztató