2024. április 24. - György
EUR : 394.83
USD : 370.49
Időjárás ikon10°

Vízágyúval és paprikasprayvel oszlatták a tömeget Kasselben, ahol 20 ezer ember tiltakozott a korlátozások miatt

Német sajtóértesülések szerint csaknem húszezer ember vonult utcára a németországi Kasselben szombaton, hogy a koronavírus-járvány miatt bevezetett korlátozások ellen tüntessen.

A demonstrálók többsége a tiltás ellenére vett részt a megmozduláson, az eseményen készült felvételek alapján jelentős részük maszkot sem visel. A tiltakozók közül többen is összecsaptak a demonstrációt feloszlatni készülő rendőrökkel, akik nagy erőkkel, helikopterekkel és vízágyúkkal felszerelkezve érkeztek a helyszínre.

„Egy békés tüntetés nem ilyen. Nem toleráljuk az ilyen támadásokat”

- közölte a rendőrség.

 

 

 

A sajtóban megjelent információk és a helyszínen készült fényképek, illetve videók alapján a rendőrség emberei paprikasprayt és gumibotokat is bevetettek a belvárosban összegyűlt tömeg feloszlatására. A rendőrség közlése szerint több embert is előállítottak, pontos számot azonban egyelőre nem közöltek.

A német dpa hírügynökség jelentése szerint a tüntetők több újságírót is megtámadtak, miközben a munkahelyeiket és a médiát szidalmazták. A tüntetés miatt a villamosforgalom is leállt Kassel belvárosában.

Local cikke szerint a megmozdulást Németország egyik legismertebb vírustagadó közössége, a Querdenker szervezte, amely a járványhelyzet kialakulása óta több nagylétszámú tüntetést is összehívott már országszerte. Ezúttal hatezer főig volt érvényes engedélyük.

 

Több városban is tüntettek

Szombaton ezalatt több másik európai országban is tüntettek: az MTI értesülései szerint Németország mellett Angliában, Svájcban, Hollandiában, Svédországban és Ausztriában is tiltakoztak a korlátozások miatt.

Amszterdamban szintén engedély nélküli megmozdulást tartottak a korlátozások ellen, amelyet a rendőrség vízágyúkkal oszlatott fel. Az országban számos tüntetés zajlott az elmúlt hetekben, és többször történtek összecsapások, miközben Hollandiában erőteljesen emelkedik a napi új fertőzöttek száma.

Svédországon belül Stockholmban, Göteborgban és Malmöben is utcára vonultak a tüntetők, de a rendőrség mindegyik helyszínen véget vetett a tiltakozásnak. Stockholmban két-háromszázan, Malmöben körülbelül kétszázan, Göteborgban pedig csupán ötvenen-hetvenen demonstráltak.

Bécsben a korlátozások ellen kéthetes rendszerességgel tüntető aktivisták újra tiltakoztak. Mivel a hatóságok a járványveszély miatt minden tüntetést betiltottak, a tiltakozók nem tartottak központi rendezvényt, hanem kisebb csoportokban demonstráltak, főként a Hauptbahnhof (főpályaudvar) környékén, ahol a rendőrség paprikasprayt használva feloszlatta a tüntetést, nyolc embert őrizetbe vettek.

Közben a svájci Liestalban mintegy 3-5 ezer ember vett részt egy a hatóságok által engedélyezett, csendes tüntetésen. A tüntetők közül többen itt sem viseltek maszkot. A tiltakozók közleményükben azzal vádolták a svájci kormányt, hogy több mint egy éve túszként tartja fogva az országot.

Az oldalunk sütiket használ. Adatvédelmi tájékoztató