2024. április 19. - Emma
EUR : 393.76
USD : 368.76
Időjárás ikon12°

Brüsszel bevallotta, valóban a Bizottság szerződött a gyártókkal

Portálunk tegnap beszámolt róla, hogy az Európai Bizottság brüsszeli szóvivője letagadta a vakcinaszerződéseket és azt állította, nem Brüsszel, hanem a tagállamok szerződtek. Ómolnár Miklós megszerezte a dokumentumokat és lebuktatta a hazugságot. Erre reagált az Európai Bizottság közleménye, amit a telex.hu publikált.

 

Előbb azonban nézzük meg Ómolnár Miklós videóját, hogy lássuk pontosan, miről is van szó. Teljes hírünk itt olvasható.

Az Európai Bizottság (EB) erre reagálva küldött ki egy közleményt. Azt írták, hogy az EB az uniós tagállamok megbízásából eddig hat vakcinagyártóval kötött előzetes beszerzési megállapodásokat. Ezeket a szerződéseket a gyártók és az EB képviselői írták alá.

„Az uniós szintű előzetes beszerzési megállapodások alapján a tagállamok egyénileg kötik meg a gyártócégekkel a konkrét megrendelési szerződéseket, amelyek – nyilván a keretmegállapodások feltételeinek figyelembevételével – az adott tagállamra vonatkozó gyakorlati szállítási és mennyiségi feltételeket tartalmazzák. Ezekről a tagállami megrendelésekről beszélt az Európai Bizottság szóvivője a tegnapelőtti brüsszeli sajtótájékoztatón, amikor magyarázta, hogy nem a Bizottság, hanem a tagállamok kötik meg (ami természetesen nem mond ellen a Bizottság által aláírt előzetes beszerzési megállapodások létezésének).” – áll a mostani közleményben.

Az EB a szerződések szenzitív megjelölésére is kitért, azt írták a vakcinagyártók üzleti érdekei miatt kellett bizalmasan kezelni ezeket a megállapodásokat. A szerződéseket csak a partnerek beleegyezésével hozzák nyilvánosságra, három keretszerződés (AstraZeneca, CureVac, Sanofi-GSK), bizonyos adatok kitakarásával már megismerhető.

Magyarázat helyett magyarázkodás.

Az oldalunk sütiket használ. Adatvédelmi tájékoztató