2024. április 19. - Emma
EUR : 393.76
USD : 368.76
Időjárás ikon12°

Felajánlotta lemondását a szlovák kormányfő

Igor Matovič ugyanakkor a kormányból nem távozik, folytatja a munkát, annak továbbra is tagja kíván maradni.
 
 

Rendkívüli sajtótájékoztatón, a koalíciós partnekreinek címzett hosszú feltétellista mellett jelentette be lemondását Igor Matovič, szlovák miniszterelnök. A szlovák kormányfő feltételei szerint elengedhetetlennek tartják Richard Sulík (Szabadság és Szolidaritás) és a parlament egészségügyi bizottság elnökének (ő Jana Bittó-Cigániková, a kormányfő nem mondta a nevét – a szerk. megj.) távozását a kormányból.

Hozzátéve elmondta, hogy elfogadták több olyan politikus távozási ajánlatának, akik Fico és Pellegrini kormányaihoz kötődtek, ugyanígy a házelnök-helyettes, Juraj Šeliga távozási felajánlását is. Az OĽaNO azt javasolja, a miniszteri pozíciókat szigorúan a 2020-as választási eredmények alapján osszák újra, ez azt jelenti, hogy az SaS visszaadja azt a minisztériumot az OĽaNO-nak, amelyet az neki korábban átengedett. Hogy konkrétan melyiket, az nem hangzott el. 

Mindezek fejében, amennyiben a koalíciós partnerek betartják felajánlásaikat, 

Igor Matovič felajánlja a lemondását, nem kíván kormányfő maradni,

de a kormányból nem távozik, folytatja a munkát, annak továbbra is tagja kíván maradni. A Ma7.sk tudósítója szerint Matovič szavaiból úgy tűnik, miniszter akar maradni. Hogy utódja ki lehet, arról nem esett szó.

Forrás: Mandiner

Az oldalunk sütiket használ. Adatvédelmi tájékoztató