2024. március 29. - Auguszta
EUR : 395.83
USD : 367.33
Időjárás ikon19°

Feje tetején a világ: Biden után a NATO-titkár is nekiment Putyinnak

Vlagyimir Putyin orosz elnök felelős Oroszország minden cselekedetéért, kül- és belföldön elkövetett cselekedeteiért, a szövetségesek által elfogadhatatlannak tartott agresszív magatartásáért, amely egyebek mellett magában foglalja célzott merényletek végrehajtását is vélt ellenfelei ellen

- jelentette ki Jens Stoltenberg NATO-főtitkár hétfőn Brüsszelben.

Mint ismert, korábban Biden gyilkosnak nevezte az orosz elnököt.

A NATO-tagországok külügyminisztereinek kedden kezdődő, kétnapos tanácskozását megelőzően tartott online sajtóértekezletén a főtitkár aláhúzta, a NATO és Oroszország közti kapcsolat megváltozásának oka Moszkva agresszív fellépése, a különféle természetű jogsértések, illetve az Ukrajnát és Georgiát érintő katonai lépések.

A NATO számára elfogadhatatlan Oroszország fellépése a demokrácia aláásására, beleértve a szövetséges országok ellen elkövetett kibertámadások sorozatát vagy a választásokba való beavatkozási kísérleteket - emelte ki. A főtitkár hozzátette ugyanakkor, hogy a szövetségesek továbbra is elkötelezettek a hiteles és hatékony védelem és elrettentés, valamint a párbeszéd fenntartása mellett Oroszországgal.

Elmondta azt is, hogy az idén Brüsszelben tervezett NATO-csúcstalálkozó témáit előkészítő ülésen a tagállamok miniszterei a klímaváltozás biztonsági következményeiről is tanácskozni fognak. "Arra számítok, hogy a miniszterek megteszik az első lépést a NATO e témára vonatkozó megközelítéséről szóló politikai dokumentum jóváhagyásával. A katonai szövetségnek vezető szerepet kell vállalnia az éghajlatváltozás biztonságra gyakorolt hatásainak megértése, az alkalmazkodás és a következmények enyhítése terén" - fogalmazott.

A NATO afganisztáni missziójának jövőjével összefüggésben azt mondta, egy esetleges kivonulás a helyi fejlemények alakulásának fényében vehető csak fontolóra. A tálib lázadóknak mindenekelőtt jóhiszeműen kell tárgyalniuk, mérsékelniük kell a vérontást, illetve eleget kell tenniük annak a kötelezettségüknek, hogy megszüntetik együttműködésüket nemzetközi terroristacsoportokkal - mondta Stoltenberg.

Kiemelte továbbá, hogy úgy a külügyminiszteri tanácskozás, mint a tervezett csúcstalálkozó kiváló alkalom arra, hogy új fejezet nyíljon a transzatlanti kapcsolatokban. Meg kell erősíteni az együttműködést a védelem fokozása terén és erősíteni az ellenálló képességet egyebek mellett az alapvetően fontos infrastruktúrák biztosításával - tette hozzá a NATO-főtitkár.

Forrás: MTI

Az oldalunk sütiket használ. Adatvédelmi tájékoztató