2024. április 18. - Andrea, Ilma
EUR : 393.4
USD : 369.7
Időjárás ikon13°

Parizeres színház: Egyre nagyobb az esély arra, hogy Jakab lesz Orbán kihívója

  • Jakab Péter Jobbik-elnököt az előválasztást tervező ellenzéki szavazók 30%-a látná szívesen most miniszterelnök-jelöltként – derül ki a Závecz Reserach eddig nem nyilvános márciusi felmérésből.

  • A második a DK-s Dobrev Klára, aki ugyanakkor még nem jelentette be indulását.

  • Karácsony Gergely főpolgármester lebegteti, hogy beszáll-e a küzdelembe, most ugyanannyian támogatják, mint Fekete-Győr András Momentum-elnököt, akinek az ellenzéken belüli népszerűsége némileg erősödni látszik az elmúlt hetek kampánya után.

  • A bizonytalanok között viszont Karácsonynak látszik a legtöbb tartaléka.

  • Ez a kutatás csak pillanatfelvétel, nem jósolja az előválasztás eredményét. Viszont már most látszik, hogy nem lefutott a verseny. Számok és következtetések.

Bár az őszre tervezett ellenzéki előválasztás pontos szabályait még nem hirdették ki a szervező pártok, és még messze nem egyértelmű a jelöltek névsora, a kampány már megindult egy ideje az ellenzéki térfélen. Tagadhatatlanul az egyik legfontosabb kérdés, hogy ki lesz a hat párt (DK, Jobbik, Momentum, MSZP, LMP, Párbeszéd) közös miniszterelnök-jelöltje, egyben közös listájának vezetője.

A korábbi, főleg tavalyi kutatások elsősorban Karácsony Gergely budapesti főpolgármester kedvező adatait mutatták – az ellenzéken, illetve a teljes népességen belül -, ehhez képest számít meglepőnek, hogy Jakab Péter, a Jobbik elnöke és miniszterelnök-jelöltje a Závecz Reserach kutatása szerint jócskán megelőzi őt. A Závecz Reserach legutóbbi pártpreferencia-mérései már nyilvánosságra kerültek, az egyes miniszterelnök-jelöltek állásáról azonban csak most jutott adatokhoz a Telex.

Fontos megjegyezni, hogy hivatalosan egyelőre Jakab Péter, Fekete-Győr András és Márki-Zay Péter jelentette be a miniszterelnök-jelölti ambícióját, de mivel a háttérinformációk alapján Karácsony Gergely és Dobrev Klára indulása is egyre valószínűbb, így nem véletlenül kerültek bele ők is a kutatásba. A március 1-11. között, 1000 fő személyes megkeresésével készült, reprezentatív felmérés szerint a hat ellenzéki párt szavazói között – akik tervezik a részvételt az előválasztáson – jelenleg az alábbi sorrend alakult ki. A kérdés úgy hangzott: „Kit látna szívesen a következő politikusok közül miniszterelnök-jelöltként?”.

  • Jakab Péter (Jobbik) 30%

  • Dobrev Klára (DK) 28%

  • Karácsony Gergely (Párbeszéd) és Fekete-Győr András (Momentum) 16-16%

  • Márki-Zay Péter (Mindenki Magyarországa Mozgalom) 5%

  • A többi nem tudta vagy nem válaszolt.

Jelenleg a fenti, ellenzéki szavazók közötti sorrend az igazán releváns, ugyanis az ellenzéki előválasztáson nagy eséllyel a hat párt szimpatizánsai vesznek részt a legnagyobb arányban. Ha az összes lehetséges előválasztási szavazó válaszait nézzük (tehát ha beleszámoljuk a most még bizonytalanokat is), akkor Jakab előnye még nagyobb, és itt Dobrevnek gyengébbek a számai, Karácsony Gergelynek viszont erősebbek. Itt a következő a sorrend:

  • Jakab Péter (Jobbik) 19%

  • Karácsony Gergely (Párbeszéd) és Dobrev Klára (DK) 15-15%

  • Fekete-Győr András (Momentum) 9%

  • Márki-Zay Péter (Mindenki Magyarországa Mozgalom) 4%

  • A többi nem tudta vagy nem válaszolt.

 

1. A miniszterelnök-jelölti népszerűség elválik a pártszimpátiától

Mint látható az adatokból, a jelöltek pártállása nem teljesen fedik a pártjaik népszerűségi sorrendjét. Az eddigi kutatások alapján jó ideje a DK számít a legnépszerűbb ellenzéki pártnak, mégis a jobbikos Jakab Péter megelőzi Dobrev Klárát. Karácsony Gergely népszerűsége még inkább elválik a pártjáétól, hiszen a főpolgármester messze nemcsak a párbeszédes szimpatizánsokra számíthat ebben a küzdelemben.

2. Jakabnak nagyon bejött a korán indított kampány

A számokból az is látszik, hogy akik teljes erővel kampányolnak, láthatóan erősödnek. Leginkább Jakab Péternek jött be a korai bejelentése a miniszterelnök-jelöltségről, és már a Telex lájkbajnokságában mutatott eredményessége is jelezte, hogy a választók jól rezonálnak a parizeres, illetve fideszes luxust szidalmazó posztjaira. A mostani adatok alapján már nemcsak a Jobbik szavazói tudják elképzelni őt miniszterelnök-jelöltnek: az ellenzékiek közel harmada most rá szavazna az előválasztáson. A másik nagy kampányoló Fekete-Győr András, akiknek annyiban bejött az elmúlt hetek hangos kampánya és programhirdetése, most ugyanannyi ellenzéki szavazó voksát kapná, mint Karácsony Gergely.

 

3. Karácsonynak a bizonytalanok között van sok tartaléka

A főpolgármester ugyan a harmadik helyre szorult az ellenzéki szavazók körében, ám a másik adatsornak annál inkább örülhet. A kutatásból ugyanis kiderül, hogy Karácsonynak a bizonytalanoknál megelőzi a versenytársait, és ott erősebbek a számai: ezért holtversenyben ott második Jakabtól pár százalékponttal lemaradva. Ez a teljes ellenzék számára azért fontos szempont, mert a leendő közös miniszterelnök-jelöltnek nyilvánvalóan nemcsak az ellenzéki, hanem a bizonytalan szavazókat is meg kell tudnia szólítania.

4. Jakab és Dobrev hívei a legeltökéltebbek

Jelenleg a Jobbik és a DK a két legerősebb ellenzéki párt, és láthatóan Jakab és Dobrev hívei a legeltökéltebbek: ők ketten messze megelőzik most a többieket. Ezt azért nem árt külön tudatosítani, mert az előválasztás nemcsak a jelölti népszerűségről szól, hanem a mozgósítási képességről. Vagyis annak a jelöltnek nyilvánvalóan nagyobb esélye van győzni, akinek a hívei nemcsak sokan vannak, hanem mind biztosan el is mennek szavazni. Így aztán a fenti sorrendek messze nem tekinthetők biztos előválasztási előrejelzésnek – csak azt állapíthatjuk meg, hogy most Jakab, illetve Dobrev szavazói tervezik a legeltökéltebben az előválasztási részvételt.

5. Fekete-Győr zárkózik a dobogóra

Szintén érdemes külön felfigyelni a Momentum elnökére, aki éppen egy hónapja, február végén jelentette be indulását, azóta pedig felcsúti pertől a jobboldali propagandisták megregulázásán át a Magyarország-részvényekig sok mindent ígért. Fekete-Győr ezzel azt biztosan elérte, hogy az ellenzéken belüli népszerűsége elszakadt Márki-Zay Péterétől , és a Momentum elnöke célba vette a dobogót. A bizonytalanoknál viszont Fekete-Győr el van maradva a dobogós hármastól. A miniszterelnök-jelöltként eddig halványabban kampányoló Márki-Zay Péter adataiból az látszik, hogy párttámogatás nélkül aligha tud majd labdába rúgni az előválasztáson.

Fontos hangsúlyozni, hogy még hosszú hónapok vannak az előválasztásig (amelynek időpontja és lebonyolítása nyilvánvalóan a járványhelyzettől is függ), és addig még az új jelöltek belépése, illetve a már kampányoló jelöltek esetleges ballépése alapvetően megváltoztathatja ezt a sorrendet. Annyi azonban kijelenthető, hogy az ellenzéki oldalon jelenleg nem látszik nincs toronymagas esélyes a közös miniszterelnök-jelölti posztra,- zárta Jakab ajnározós cikkét a telex.

Az oldalunk sütiket használ. Adatvédelmi tájékoztató