2024. március 29. - Auguszta
EUR : 394.87
USD : 364.71
Időjárás ikon16°

Itt vannak a részletek - ezek a javaslatok kerültek a kormány elé a korlátozások megváltoztatásáról

Kiderült, mivel házalt Orbán Viktornál a Magyar Kereskedelmi és Iparkamara. A javaslatok között szerepel az is, hogy a védettségi igazolvánnyal lehessen igénybe venni a vendéglátó és turisztikai szolgáltatásokat.

A Kereskedelmi és Iparkamarával tárgyalt ma a kormány az újraindításról – jelentkezett Orbán Viktor miniszterelnök kedden a Facebookon. A kormányfő szerint elfogadták a kamara több javaslatát, amelyek árnyaltabb szabályozást céloznak meg, és ezeket a szerdai kormányülésen tárgyalják meg.

Ugyanakkor részleteket még nem árult el, így azok csak most, az MKIK közleményéből derültek ki. Eszerint a kamara több javaslatot tett a kormány asztalára.

A kiskereskedelmi üzletek esetében az MKIK javasolja, hogy az említett szektorban egy ún. négyzetméter alapú újranyitás valósuljon meg a következők szerint:

  • Az üzlethelyiségek esetében 5-10 négyzetméterenként csupán egy vevő tartózkodhat az üzletekben. A 100 négyzetméter alapterületet meghaladó üzletek esetében 15 vagy 20 négyzetméter juthat egy személyre.
  • A bevásárlóközpontok, plázák esetében egyedi szabályozás kidolgozása szükséges, tekintettel arra, hogy azok működése eltérő az egyéni üzlettípusoktól. Ezen üzletek esetében is a négyzetméter alapú korlátozások betartása lenne irányadó. Ezen kívül a bevásárlóközpontok vásárlók közlekedésére és mozgására nyitva álló közös területein tartózkodó/várakozók esetében a mindenkori távolságtartási előírások betartását javasolják, amelyet az üzemeltető köteles ellenőrizni.
  • A higiéniás előírások betartása érdekében az üzletekbe és szolgálató helyekre történő belépést követően ellenőrzött módon kerüljön sor a kézfertőtlenítésre.

A kamara azt is javasolja, hogy a fizikai kontaktussal járó szolgáltatási szektor esetében (pl. fodrász, kozmetikus, cipőjavító, ruhatisztító, varrónő, stb.) is legyen négyzetméter alapú szabályozás, ötvözve a kifejezetten betartandó járványügyi előírásokkal – pl. ügyfelek közötti távolság, ügyfélszám korlátozása, ügyfelek utáni fertőtlenítés, a vírus terjedését gátló védelmi eszközök használata stb.

Egyben azt is szeretnék elérni, hogy biztosítsa a kormány a védettségi kártyával rendelkező személyek szolgáltatásokhoz való kiemeltebb hozzáférésének biztosítását, akár úgy is, hogy

a védettségi kártyával rendelkező személyek a vendéglátó és turisztikai szolgáltatásokat igénybe tudják venni.

Az MKIK azt is hangsúlyozta a közleményében, hogy idősávot semmiképpen sem szeretne az üzletekben.

 

(HVG)

Az oldalunk sütiket használ. Adatvédelmi tájékoztató