2024. április 20. - Tivadar
EUR : 393.76
USD : 368.76
Időjárás ikon12°

Nem épül meg a balatonaligai brutalista épületmonstrum

A lakosok tiltakozásának hatására mégsem épül meg a Balatonaligára tervezett több emeletes társasház.
 
 

A hétfő esti Magyar Közlönyben megjelent rendelet szerint mégsem épül meg az a „társasház”, amit a hajdani úttörőtábor helyén épített volna az Archibald Ingatlanhasznosító Szabadidő, Sport Kft. Amikor az első látványtervek a floridai stílusú brutalista monstrumról kijöttek, a helyi lakosok azonnal petíciót kezdtek írni a hatalmas beruházás megakadályozására, és alig néhány nap alatt 3000 lakos írta alá azt. 

A kormány nemzetgazdasági szempontból kiemelt beruházássá nyilvánította korábban a hatalmas „társasház” építését, ami a mindössze 8300 négyzetméteres part menti telek teljes beépítését jelentette volna kis mesterséges lagunával. 

Korábban a helyi polgármester, Takács Károly az Indexnek azt mondta, hogy az szeretnék, hogy „az építtető-tulajdonos az ingatlan vásárlásakor az adásvételi szerződésben tudomásul vett kötelezettségét Önkormányzatunk felé teljesítse. Ennek alapján biztosítani kell a part menti 30 méter széles közhasználat elől el nem zárható sávot és annak az Önkormányzat tulajdonába adását. Ez felel meg a Balaton törvényt felváltó területrendezési törvény előírásainak is. Mindezek figyelembevételével jogi útra terelték az ügyet, az építési engedély ellen keresetet nyújtottak be”. 

A hétfő este megjelent kormányrendelet szerint a Balatonvilágos közigazgatási területén szállodafejlesztésre, valamint ahhoz kapcsolódó ingatlanfejlesztésre szánt helyrajzi számok közül törölték az építkezés helyrajzi számát, így a korábban tervezett brutalista épületmonstrum a kifogásolt formájában egészen biztosan nem fog megépülni. 

Forrás: Mandiner

Az oldalunk sütiket használ. Adatvédelmi tájékoztató