2024. április 25. - Márk
EUR : 393.51
USD : 368.35
Időjárás ikon13°

A hungarofób Niedermüller újra támadásba lendül: eltávolíttatna egy magyar címeres szobrot

A napokban online szavazást indított egy, az erzsébetvárosi önkormányzatot támogató internetes portál arról, hogy maradjon vagy menjen a Madách téren álló Sissi-szobor. A baloldalról érkező kezdeményezés azért háborított fel sokakat, mert a szoboralak közepén egy magyar címer található. A jelek szerint nem tűrik meg a nemzeti szimbólumot is magába foglaló alkotást a Niedermüller Péter vezette kerületben. Mint ismert, a DK-s polgármester korábban "rémisztő képződménynek" nevezte a fehér, keresztény heteroszexuális férfiakat és nőket.

Maradjon vagy menjen a Sissi-szobor: szavazz! - a minap ezzel a felhívással fordult a kerületiekhez a Színes Erzsébetvárosért nevű oldal a közösségi térben. Mint írták, kíváncsiak arra, hogy a többség szerint "maradjon a Sissi-szobor a Madách téren, vagy ideje lenne megfontolni áthelyezését egy másik helyszínre."

A magyar címer miatt helyeznék át?

A felvetés sokakat megbotránkoztatott, hiszen

AZ ALKOTÁS KÖZEPÉN EGY MAGYAR CÍMER LÁTHATÓ, AMIT TÖBBEN A BALOLDALI VÁROSVEZETÉS MEGOSZTÓ LÉPÉSEKÉNT ÉRTÉKELNEK. 

A szobrot még az előző városvezetés idején, 2018-ban állították fel a Madách tér körút felőli oldalán. Vattamány Zsolt, fideszes polgármester az átadáskor úgy fogalmazott, hogy "múlt és jelen találkozása mindig izgalmas kérdéseket vet fel. A kerület mindig is központi szerepet töltött be a főváros, így az egész ország kulturális életében. Ez a szerep mindvégig megmaradt, még ha olykor háttérbe is szorult, vagy éppen a körülmények áldozatává vált." 

Mint a PestBuda cikkében megjegyezte, Erzsébet királynénak, Erzsébetváros névadójának az emlékét őrző köztéri alkotás korábban nem volt a kerületben. A műalkotást R. Törley Mária szobrászművész készítette. "Fontos motívum a magyar címer a szoboralak mellközepén, ami a királyné magyarok iránti szeretetére utal" - emelték ki írásukban. 

Ellenzi a Fidesz a szobor eltávolítását

A Színes Erzsébetváros szavazásán megoszlanak a vélemények, nagyságrendileg ugyanannyian szeretnék, hogy maradjon a szobor, mint ahányan nem. Igaz ugyanakkor az is, hogy egy baloldali felületen merült fel a téma és zajlott le a vita. A kommentszekcióban sok kritikus hozzászólással lehet találkozni.

Például:

"Érdekes, se Lenin, se Sztálin ellen nem apelláltatok".

"Maradjon! Szerette Magyarországot, és sokat tett érte".

"Mit vétett az a szobor, hogy mennie kell?"

"Mi vagy ki lehet az oka, hogy nem maradhat Erzsébetváros kapujában az elnevezését adó személyről készült szobor?"

 

"Szerintem nagyon rossz lenne az optikája, ha az önkormányzat leszedetné a város névadójának szobrát".

A FIDESZ HATÁROZOTTAN ELLENZI, HOGY NIEDERMÜLLERÉK HOZZÁNYÚLJANAK A KERÜLET NÉVADÓJÁNAK SZOBRÁHOZ.

 

Forrás: Origo

Az oldalunk sütiket használ. Adatvédelmi tájékoztató