2024. április 23. - Béla
EUR : 394.83
USD : 370.49
Időjárás ikon10°

Megtagadhatja az Egyesült Királyság az illegális migránsok letelepedési jogát

Az Egyesült Királyság ősztől megtagadhatja az országba érkező illegális migránsoktól a letelepedés jogát, még abban az esetben is, ha e személyek utóbb menedékjogot kaptak. 
 
 

A brit belügyminiszter javaslatára az Egyesült Királyságban a jövőben megtagadhatják az illegális migránsoktól a letelepedés jogát az országban, annak ellenére is, hogy az illetők egyébként menedékjogra jogosultak. Priti Patel célja a javaslattal nem más, mint hogy elejét vegye az embercsempészetnek. Csupán a tavalyi év során 8.500 migráns jutott át a La Manche csatornán, átlépve az Egyesült Királyság határait.

Ha a belügyminiszter elképzeléseivel a parlament a későbbiekben egyetért, úgy végleges jogszabály a brit menekültügy elmúlt ötven esztendőjének legnagyobb horderejű változásait hozhatja el. 

„Menekültügyi koncepciónk magával vonja azt, hogy az országunkba illegálisan érkező migránsok ne részesülhessenek azokban a kedvezményekben, amelyekben a legális úton beérkezők részesülhetnek, egyszersmind biztosítja azt, hogy jóval kisebb legyen az esélye annak, hogy az országban maradhatnak.” - nyilatkozta a The Telegraphnak Priti Patel belügyminiszter, aki hozzátette, hogy

a migránsok több mint hatvan százaléka olyan biztonságos országon keresztül érkezik az Egyesült Királyságba, mint például Franciaország.

Mégis, ezek az emberek automatikusan felvételt nyernek a brit bevándorlási rendszerbe, amely gyakorlaton Patel javaslata kétségkívül változtatni kíván.

A belügyminiszteri indítvány értelmében a menedékjogot kérők úgy nevezett „átmeneti védelmi jogállást” („temporary protection status”) kapnak. A tervezet szerint ez azt jelenti, hogy az érintettekkel kapcsolatban a hatóságok időről időre felülvizsgálják azt, hogy a bevándorlók még az Egyesült Királyság területén maradhatnak-e. Szűkülnek továbbá a családegyesítési lehetőségek és a szociális ellátásban való részesülés lehetőségei is.

Csak azok válhatnak jogosulttá az Egyesült Királyságban való, határozatlan idejű tartózkodásra, akik jogszerűen lépnek az ország területére.

A kormány ez alatt érti például a brit kormány hivatalos kimenekítési projektjeit a különböző háborús övezetek vonatkozásában, illetve az üldöztetés elöli menekülés esetét is. Ez utóbbira sem lehet ugyanakkor többé parttalanul hivatkozni: a törvény definiálná az üldöztetéstől való jól megalapozott félelem fogalmát is.

A The Telegraph értesülései szerint a javaslattal a kormány célja kettős: egyszerre kívánja megfékezni az embecsempészetet, miközben biztosítja, hogy az illegálisan az országba lépő illegális migránsok soha ne váljanak az Egyesült Királyság állampolgáraivá – jogaik a fentebb taglalt „átmeneti” státuszra korlátozódnának csupán, s az illetőknek legalább harminchavonta számolniuk kellene a kitoloncolás lehetőségével.

A javaslat tartalmaz rendelkezéseket a menedékkérők valós korának objektív megállapítására vonatkozóan is. Ezek életbe léptetésével ki lehetne szűrni a magukat gyermeknek tettető felnőtteket.

A jogkereső migránsokat a javaslat arra szorítaná rá, hogy egyetlen alkalommal adhassák csak elő kérelmeiket. Ezzel a jogvédők visszaélésszerű eljárásait kívánná a jogalkotó megfékezni,

e körben pedig az ügyvédek pénzbírságra számíthatnak, valahányszor megalapozatlan követelésekkel fordulnak a hatóságok irányába.

Az embercsempészek pedig életfogytiglan szabadságvesztésre számíthatnak, szemben a jelenleg 14 évben maximált büntetési tétellel. 

Az úgy nevezett „Sovereign Borders Bill” („szuverén határokra vonatkozó törvényjavaslat”) tartalmazza majd a fenti elképzeléseket, amelyek parlament előtti prezentálása idén őszre várható. A The Telegraph értesülései szerint a javaslat rendelkezései összhangban állnak az Egyesült Királyság nemzetközi kötelezettségeivel és a nemzetközi menekültügyi szerződések rendelkezéseivel.

Priti Patel belügyminiszter tudatában van annak, hogy javaslata kemény intézkedések bevezetésével kecsegtet. Úgy véli azonban, hogy a javaslattal emberi életek menthetők meg, miközben az embercsempészet lehetőségei is szűkülnek, emiatt pedig tervezete méltányosnak tekinthető.

Forrás: Mandiner

Az oldalunk sütiket használ. Adatvédelmi tájékoztató