2024. március 29. - Auguszta
EUR : 395.83
USD : 367.33
Időjárás ikon19°

Nagy bajban Jakabék, nyomoz a NAV a Jobbik zavaros pénzügyei miatt

Nyomozást rendelt el a Nemzeti Adó- és Vámhivatal (NAV) a Jobbik gazdálkodása ügyében –értesült a PestiSrácok.hu. Még tavaly decemberben az Állami Számvevőszék (ÁSZ) jelezte, hogy Jakab Péter pártjának pénzügyei az elmúlt években nem voltak átláthatóak. A NAV az ÁSZ-jelentés és egy magánszemély feljelentése alapján számvitel rendjének megsértése gyanújával nyomozást indított. 

Számvitel rendjének megsértése miatt nyomozást indított a Nemzeti Adó- és Vámhivatal (NAV) a Jobbik zavaros gazdálkodása ügyében – tudta meg a PestiSrácok.hu Az ügy előzménye az Állami Számvevőszék (ÁSZ), tavaly decemberi jelentése. Az ÁSZ szerint saját tagságát és a közvéleményt is megtévesztette a Jobbik, mivel a párt gazdálkodása 2017-ben és 2018-ban sem volt átlátható és elszámoltatható. Az ÁSZ közölte: a Jobbik az említett években több, mint 1,4 milliárd forint közpénzt kapott, de a párt pénzügyi kimutatása sem mutat megbízható és valós képet a párt gazdálkodásáról. Hozzátették: a most lezárt ellenőrzés során feltárt gazdálkodási szabálytalanságok 2005 óta visszatérően jelen vannak a párt gazdálkodásában.

Hangsúlyozták: Jakab Péter pártja 2017-ben 475,8 millió, míg 2018-ban 961,4 millió forint központi költségvetési támogatásban részesült, de

a párt nem igazolta a könyvelésébe bejegyzett adatok valódiságát és nem biztosította annak ellenőrizhetőségét, továbbá a 2018-ban magánszemélyektől kapott mintegy 161 millió forint adomány átlátható nyilvántartásának feltételeit nem teremtette meg

– állapította meg a számvevőszék, hozzátéve, hogy

a feltárt szabálytalanságok miatt a Jobbik 2017-es és 2018-as pénzügyi kimutatása sem mutat megbízható és valós képet a párt gazdálkodásáról. A pénzügyi kimutatásokat nem terjesztették a párt szélesebb tagságát képviselő kongresszus elé, így a Jobbik a gazdálkodásának áttekinthetőségét és ellenőrizhetőségét a saját tagsága számára sem biztosította. A Jobbik nem tett eleget a közélet tisztaságára vonatkozó alaptörvényi követelménynek és törvényi előírásoknak, így nem zárható ki, hogy nem engedélyezett források felhasználásával tisztességtelen előnyhöz juthatott más pártokkal szemben. A feltárt jellemző szabálytalanságok 2005 óta visszatérően megjelentek a párt gazdálkodásában.

Az ismert feljelentő, Tényi István az ÁSZ közleménye után fordult a hatóságokhoz, azt kérve, hogy vizsgálják ki az ügyet. A NAV első körben feljelentés-kiegészítést rendelt el, majd számvitel rendjének megsértése miatt nyomozást indított.

 

Forrás: Pestisrácok.hu

Az oldalunk sütiket használ. Adatvédelmi tájékoztató