2024. április 25. - Márk
EUR : 393.51
USD : 368.35
Időjárás ikon13°

Brüsszel azért marasztalta el Magyarországot, mert túl olcsó volt a cigi

Hihetetlen...
A cigarettákra kivetett jövedéki adó mértékének túlzottan alacsony szinten tartásával Magyarország megsértette az uniós jogból eredő kötelezettségeit – állapította meg az Európai Bíróság.
 
 

2017. december 31-ig kellett volna a magyar jogba átültetni azt az uniós irányelvet, amely meghatározza a cigarettákra kivetendő minimális jövedéki adót. Az uniós irányelv előírása szerint a súlyozott kiskereskedelmi értékesítési átlagárának legalább 60 százalékának, vagy ettől függetlenül ezer darabra átszámítva legalább 90 eurónak kell lennie. Az irányelv szerint azonban azon tagállamoknak, amelyek a súlyozott kiskereskedelmi értékesítési átlagár alapján legalább 115 euró értékben állapítják meg az 1000 darab cigarettára kivetett jövedéki adó mértékét, nem szükséges alkalmazniuk az említett 60 százalékos követelményt.

Az Európai Bizottság megállapította, hogy a Magyarországon alkalmazott adó nem éri el az előbb említett 115 eurós határt, ezért kötelezettségszegési eljárást indítottak, amelyben újabb határidőt tűztek ki, azonban a magyar kormány ezt elmulasztotta. A bíróság ennek megfelelően kimondta a kötelezettségszegés tényét, időközben Magyarország módosította a szabályozást és 2021. január 1-jétől már eléri a szükséges minimumértéket a magyarországi cigarettákra kivetett jövedéki adó.

Forrás: Mandiner

Az oldalunk sütiket használ. Adatvédelmi tájékoztató