2024. március 29. - Auguszta
EUR : 395.83
USD : 367.33
Időjárás ikon19°

Kirekesztette a fehér hallgatókat a francia diákszervezet

A szervezet elnöke elismerte az esetet. Több politikus és közéleti szereplő is úgy véli, hogy fel kellene oszlatni a szervezetet, de olyan is akad, így a baloldali Engedetlen Franciaország vezetője, aki kiállt mellettük.

Hatalmas vitát kavart a francia közéletben az Unef francia diákszervezet kirekesztő viselkedése. A szervezet azzal a céllal működik, hogy tömörítse és segítse azokat az embereket, akik valamilyen formában rasszizmus illetve kirekesztés áldozatai lettek. Ezúttal azonban épp ők viselkedtek kirekesztő módon, amikor a diszkrimináció áldozatainak tartottak gyűléseket, ám azokra a fehér hallgatókat nem engedték be.


 
A Unef elnöke, Mélanie Luce egy interjúban a riporter kérdésére beismerte, hogy valóban történt diszkrimináció a részükről. A történtekről beszámoló BFMTV értesülései szerint a diszkriminációról szóló gyűlésekre évente egy-két alkalommal kerít sort az Unef, a kirekesztő magatartás pedig már legalább öt éve tart.
 
A kezdetekben a találkozókon csak lányok vettek részt, majd olyan sikeresnek találták azokat, hogy később már olyan gyűléseket szerveztek, amin egy rasszból származó hallgatók vettek részt. 2016-ban az Unef már egyértelműen kifejezte a faji preferenciáját azzal, hogy egy olyan afro feminista zenei fesztivált támogatott, ahol kizárólag fekete nők számára fenntartott részlegek voltak.
 
A szervezet tagjainak emellett igencsak vitatott kijelentései is voltak. A párizsi Notre Dame sajnálatos tűzesete kapcsán az Unef lille-i szervezetének alelnöke, Hafsa Askar kifejezetten vulgáris szavakkal illette Franciaország egyik jelképét. A botrányos kijelentéstől elhatárolódott ugyan az Unef vezetősége, ám nem ítélték el Hafsa Askar szavait. Sokan azonban igencsak felháborodva reagáltak a bejegyzésre, még maga Frédérique Vidal felsőoktatási miniszter is megszólalt: azt írta a Twitteren, hogy a több száz éves katedrális része a franciák közös sorsának és történelmének, mellyel kapcsolatban tiszteletnek és toleranciának kell érvényesülnie a hiábavaló viták és felháborító megjegyzésekkel szemben.
 
A mostani érthetetlen és elfogadhatatlan kirekesztésre több ismert politikus és közéleti szereplő is felfigyelt.
 
Éric Ciotti, a dél-franciaországi Alpes-Maritimes megye jobboldali képviselője felháborodott Twitter-bejegyzésében azt írta, hogy a szóban forgó szakszervezet megosztja a francia társadalmat, majd a belügyminisztert megszólítva kijelentette, hogy egyértelműen felmerül a szervezet feloszlatásának kérdése, hozzátéve, hogy mindennemű gyűlölet ellen egyforma módon kell küzdeni.
 
Nem hagyta szó nélkül a történteket a világhírű francia esszéista, Éric Zemmour sem, aki Twitter-bejegyzésében szintén Gérald Darmanin belügyminiszterhez szólt. Zemmour felszólította a politikust, hogy ha van a tetteiben következetesség, akkor az a minimum, hogy feloszlatja az Unef diákszervezetet, miután ennél sokkal kevesebbért feloszlatta a Génération Identitaire jobboldali aktivistákból álló csoportot.
 
Ugyanakkor nem minden politikus ítélte el az Unef diszkriminatív tevékenységét. Jean-Luc Mélenchon, a baloldali Engedetlen Franciaország (La France Insoumise) párt vezetője kiállt a diákszervezet mellett, sőt, másokat is felszólított, hogy védjék meg az Unef-et.
 
Forrás: V4NA

Az oldalunk sütiket használ. Adatvédelmi tájékoztató