2024. április 19. - Emma
EUR : 393.76
USD : 368.76
Időjárás ikon12°

Kormányinfó: 2,5 millió oltás után nyitnak az iskolák, beoltják a pedagógusokat is

A szerdai kormányülésen született döntéseket ismertette Gulyás Gergely Miniszterelnökséget vezető miniszter.

Két kormányülés is zajlott szerdán, ezek eredményeit ismertette Szentkirályi Alexandra kormányszóvivő és Gulyás Gergely miniszter a csütörtöki kormányinfón. Utóbbi újra elmondta, hogy az egészségügyi rendszer képes lesz a megnövekedett terhelés elviselésére. A kormány 650 ezer olyan nyugdíjasról tud, aki még nem regisztrált oltásra, őket külön keresik meg. A mostanra teljesen átoltott idősotthonokban már egy százalék alatti a fertőzés.

Az oltási terv működését bizonytalannak nevezte, de abban biztosak, hogy áprilisban minden eddiginél több vakcina érkezik.

A kormány döntése alapján a 2,5 millió beoltottat elérve nyitnak ki egy héten belül az iskolák, ez a mostani számítások szerint legkorábban április 12-t vagy április 19-t jelent. Az újranyitást megelőzően beoltják a tanárokat is, önkéntes alapon.

A boltok újranyitásáról azt közölte, hogy egy javaslat szerint 10 négyzetméterenként egy vásárló tartózkodhat majd az üzletekben, de a kormány még vizsgálja ennek a megvalósítását, erről péntekre születik döntés.

"A feladat az, hogy olyan nyitási tervet dolgozzunk ki, amely világos perspektívát mutathat" - mondta, hozzátéve, hogy a mostani számok még azt mutatják, hogy "alapvetően változtatni nem tudunk."

Az újságírói kérdésekre válaszolva először azt kérte, mindenki tegye félre a pártpolitikát az oltásokkal kapcsolatban, főleg a héten Magyarországon engedélyezett kínai és indiai vakcinával kapcsolatban, amiknek “a hatékonysága semmivel nem rosszabb, mint a nyugati vakcináké.”

A háziorvosoknál lévő oltási sorrendben lehetőség van tovább haladni akkor, ha valaki nem igényli a rendelkezésre álló vakcinát. “Nem látunk abban nagy különbséget, hogy milyen vakcinára van igény” - mondta, hozzátéve, hogy “azt mindenki tudja, hogy az egyes mutációkkal szemben a kínai a leghatékonyabb.”

Az érettségik megrendezéséről elmondta, remélik, hogy május végéig mindenki megkapta az első oltást, ezért bár van lehetőség az érettségi időpontok módosítására, de egyelőre nem számolnak vele.

Az oltási igazolvány által adott jogkörökről a nyitási terv nyilvánosságra hozatalával együtt tájékoztatják a lakosságot.

 

Az oldalunk sütiket használ. Adatvédelmi tájékoztató