2024. április 20. - Tivadar
EUR : 395.06
USD : 371.09
Időjárás ikon11°

Magyarellenesség miatt büntettek román szurkolókat

Még tavaly március elején, a Ploiesti – Sepsi román kupameccsen történt, hogy a hazai tábor gyalázni kezdte a magyarokat.

Tavaly március 4-én, a Ploiesti – Sepsi román kupameccsen történt, hogy a hazai pályán játszó együttes szurkolótábora Magyarország-ellenes obszcén bekiabálásokkal, „bozgorozással” és a „Kifele a magyarokkal az országból” rigmusok bekiabálásával, valamint öngyújtók és pénzérmék bedobálásával szakították félbe a mérkőzést.

A történtek miatt a Mikó Imre Jogvédelmi Szolgálat nevű civil szervezet az Országos Diszkriminációellenes Tanácshoz (CNDC) fordult. A CNDC szerint a román szurkolók xenofób megnyilvánulásukkal megsértették a magyarok emberi méltósághoz való jogát, nyilvánvaló etnikai alapú megkülönböztetés, rasszizmus történt, amely a diszkrimináció egyik súlyos formája. A büntetés mértéke 5000 lej, azaz nagyjából 370 000 forint.

Az összeg mértékét nem tartom megfelelőnek, hiszen itt egy olyan mérkőzésről beszélünk, amelynek nagy nézettsége volt és a magyarellenes hangulat az első perctől érzékelhető volt”

– nyilatkozta Benkő Erika, a Mikó Imre Jogvédelmi Szolgálat vezetője, hozzátette ugyanakkor: üdvözli az Országos Diszkriminációellenes Tanács döntését.

Forrás: Mandiner

Az oldalunk sütiket használ. Adatvédelmi tájékoztató