2024. április 19. - Emma
EUR : 393.76
USD : 368.76
Időjárás ikon12°

George Floyd családja 8 perc 46 másodpercig térdelt a bíróságnál

Elkezdődött a bűnözőt megölő rendőr tárgyalása.

Elkezdődött Derek Chauvin tárgyalása az USA-ban – írja a BBC. A volt rendőr tavaly májusban azért vált hírhedtté, mert amikor őrizetbe vette a 46 éves George Floydot, közel kilenc percig térdelt a nyakán, aki nem sokkal később meg is halt. A tárgyalás kezdete előtt Floyd családja, emberi jogi ügyvédek és aktivisták 8 perc 46 másodpercig térdeltek a bíróság előtt – elvileg ennyi időn át térdelt Chauvin Floyd nyakán, írják.

Hozzátették: a tárgyalás első két hetében a vád mutatja be a bizonyítékait, a második két hétben Chauvin és ügyvédjei.

A védők azt állítják, hogy Floyd kábítószer-túladagolásban halt meg,

nem pedig azért, mert a rendőr a nyakán térdelt. Egy toxikológiai jelentés szerint Floyd szervezetében valóban volt kábírtószer, amikor meghalt. Sajtóértesülések szerint Chauvin elfogadott egy vádalkut, amivel 10 év börtön kapott volna, de az államügyészség elutasította végül az alkut.

Emlékeztettek: Floyd és egy fekete nő, Breonna Taylor halála miatt új erőre kapott a Black Lives Matter mozgalom, aminek célja a feketék elleni „rendőri brutalitás” és az ún. „rendszerszintű rasszizmus” megszűntetése. A koronavírus-járvány ellenére USA-szerte tömegtüntetések indultak, amik rendszeres fosztogatásba és rongálásba torkolltak.

 

(Mandiner)

Az oldalunk sütiket használ. Adatvédelmi tájékoztató