2024. április 23. - Béla
EUR : 394.83
USD : 370.49
Időjárás ikon10°

Illegális cigarettagyárat számoltak fel Budapesten

llegális cigarettagyáron ütettek rajta a NAV nyomozói a XXIII. kerületben. Az üzemben több mint hatmillió szál cigarettát foglaltak le.  A vád szerint a gyár üzemeltetői összesen csaknem 1,3 milliárd forint vagyoni kárt okoztak a magyar költségvetésnek.

A vádirat szerint egy ismeretlen elkövetői kör 2019 februárjában Magyarországon kibérelt két, XXIII. kerületi raktárhelyiséget, majd az ügy huszonkilenc éves román-moldáv állampolgárságú vádlottjának segítségével, cigarettagyártáshoz szükséges gépeket, berendezéseket és alapanyagokat, valamint csomagolóanyagot szereztek be. Ezután az egyik raktárépületben kialakították az illegális üzemet, míg a másikat raktárként használták. Az üzem működtetésének célja az volt, hogy külföldön toborzott, a gépkezelést és az üzem folyamatos működését biztosító munkások segítségével, illegális dohánytermékeket állítsanak elő, és azokat jogosulatlanul forgalomba hozzák. 2019 februárjától kezdődően a huszonkilenc éves férfi, egy vádlott-társával – egy negvvenyöt éves román férfival – együtt a gyár üzemeltetéséhez szükséges teendők ellátásában vett részt. Az alapanyagok üzemhez szállítását, a termelés ellenőrzését, a késztermék elszállítását intézték. Emellett a gyárban foglalkoztatott külföldi állampolgárságú vádlott-társaik üzemhez utaztatását, elszállásolását, élelmezését is biztosították. A gyárban foglalkoztatott külföldi munkások vagy az interneten talált telefonszámon jelentkeztek a munkára, vagy Moldáviában keresték meg őket a munkalehetőséggel. A munkások a gyár területén kialakított helyiségekben laktak, amelynek ablakait bedeszkázták, és ajtaját zárva tartották.

A Nemzeti Adó- és Vámhivatal Központi Nyomozó Főosztály nyomozói 2019. október 9. napján az üzemet és a raktárépületet is érintő akciót hajtottak végre, amelynek során egyebek mellett több részegységből álló, üzembe helyezett gépsort, cigaretta előállításához szükséges nagy mennyiségű alapanyagot, így köztük harmincöt tonna finomra vágott fogyasztási dohányt, valamint több mint 6 millió szál cigaretta készterméket foglaltak le. A vád szerint a cigarettagyárat adóraktári engedély nélkül működtető vádlottak a cselekményükkel összesen csaknem 1,3 milliárd forint vagyoni hátrányt okoztak a magyar állami költségvetésnek, amelyhez az üzemben dolgozó külföldi vádlottak szándékosan segítséget nyújtottak. 

A Fővárosi Főügyészség huszonkét vádlottal szemben – a két fenti szervező és a külföldi munkások – engedély nélkül, jövedéki termék előállításával és tartásával elkövetett, különösen jelentős vagyoni hátrányt okozó költségvetési csalás bűntette miatt nyújtott be vádiratot a Fővárosi Törvényszékre. A külföldi munkásokat a főügyészség bűnsegédlettel vádolja. A főügyészség a vádlottakkal szemben végrehajtandó börtönbüntetésre, pénzbüntetésre, és a vádlottak Magyarországról történő kiutasítására tett indítványt a vádiratban. 

 

(Pestisrácok.hu)

Az oldalunk sütiket használ. Adatvédelmi tájékoztató