2024. március 28. - Gedeon, Johanna
EUR : 394.87
USD : 364.71
Időjárás ikon16°

Greta szobrot kapott egy egyetemen, de nem mindenki örült neki

A Winchester Egyetem szobrot állított Greta Thunbergnek, a fiatal svéd klímaügyi aktivistának, a diákok szerint azonban máshol jobb helye lett volna a szoborra költött 24 ezer fontos (10 millió forint) összegnek.
 
 

„Greta Thunberg egy példakép lehet sokak számára, aki az egész emberiség számára fontos dolgokról beszél, de ne feledjük, hogy koronavírus-járvány söpör végig a világon. Sokan nem tudnak bejutni a campusra, az online oktatáshoz pedig segítségre lenne szükségük. Felszólítjuk az egyetem vezetőségét, hogy a szobor értékével megegyező összeget fordítson a hallgatók támogatására” – nyilatkozta a Hallgatói Önkormányzat vezetője Meghan Ball a BBC-nek.

A szobrot megjelenését követően sokan bírálták.

A Hampshire Chronicle értesülései szerint 23 760 fontba kerülő szobor alkotója Christine Charlesworth szobrászművész. 

A Good Morning Britain músorban hétfőn azt mondta, hogy nagyon tiszteli szobrának tárgyát és megjegyezte, hogy bár a 18 éves aktivista az autista spektrumon van, mégis sikerült neki nagy tömeg előtt beszélnie és ezzel megváltoztatni a társadalmat. A szobrászművésznő 1967-ben diplomázott Wolverhamptonban, eddigi karrierje során főleg figurális köztéri bronz nőalakjairól ismert.

Ella Whelan szabadúszó újságíró, aki feminista és nőjogi témákban számos publikációt jelentetett meg a The Economist, a The Sunday Times és a The Spectator hasábjain egyáltalán nem osztja a művésznő lelkesedését. A műsorban azt mondta:

„Ami a szobrokat illeti, az elmúlt évben véget nem érő politikai vitákat folytattak, ezért fontos megvizsgálni a Greta Thunberg  mögött álló politikát is, 

különös tekintettel az iskolai sztrájkokra” – mondta a publicista a legnépszerűbb brit reggeli műsorban.

„Figyelemre méltó, hogy a Winchesteri Egyetem Hallgatói Szakszervezete sem támogatja a szobor leleplezését, sőt valójában igencsak fel vannak paprikázva emiatt,

mert ezzel párhuzamosan megvágták a könyvtári beszerzéseket és létszámleépítések is történtek, így hát eléggé pipák, hogy a suli 24 rongyot költött egy szoborra” – mondta keresetlenül a publicista. 

„Függetlenül attól, hogy ez inspirálja-e a hallgatókat, ami ugye az egyetem szándéka, azért jól látszik, hogy a diákok nem örülnek ennek.

Ennél is fontosabb, hogy Greta Thunberg politikája, mint például a »Lázadás a kihalás ellen« vagy az iskolai klíma sztrájk, az innovációellenességről szól.

Nem szabad csinálni semmit, nem érhetünk hozzá a természethez, a világ előtt le kell borulni. Ez nem az a fajta inspiráció, amelyet egy Egyetemnek a hallgatók felé sugároznia kéne” – vélte a publicista. 

 A felmerült kritikákkal szemben az Egyetem Egyetem kancellárhelyettese, Joy Carter a BBC-nek nyilatkozott, és tagadta, hogy a dolgozói bérek vagy a könyvtári fejlesztések keretéből egy pennyt is felhasználtak volna a szoborállítás finanszírozására. 

„Greta egy fiatal nő, aki a nehézségek ellenére a világ vezető környezetvédelmi aktivistája lett. A fenntarthatóság és egyenlőség jegyében működő egyetemként büszkék vagyunk, hogy ilyen formában ismerhetjük el a tevékenységét. Tudjuk, hogy sokan megosztónak tartják őt. Egyetemként szívesen veszünk részt érdemi vitákban és kritikus beszélgetésekben. Bízunk benne, hogy a szobor inspiráció lesz közösségünk számára, és arra emlékeztet mindenkit, hogy bármi történjen, képesek vagyunk pozitív változásokra” – vélekedik az egyetem vezetője. 

Forrás: Mandiner

Az oldalunk sütiket használ. Adatvédelmi tájékoztató