2024. március 28. - Gedeon, Johanna
EUR : 394.87
USD : 364.71
Időjárás ikon16°

Szándékosan kisbetűvel írták Koszovó nevét a spanyol tévénél

A Spanyolország–Koszovó futballmeccsen az is kegynek számított, hogy a himnuszukat lejátszották, hiszen nem ismerik el az ország létezését.

Nem várt futballpárosításban került elő újra a Koszovó-kérdés: a spanyol labdarúgó-válogatott világbajnoki selejtezőt játszott a 2008-ban Szerbiából kiszakadt ország legjobbjaival, de a 3–1-re megnyert meccsnél sokkal izgalmasabb volt, hogy az ország nemzetközileg használt rövidítését csupa kisbetűvel írták ki – írja a Football24.

Mint kiderült, ez szándékos: bár 2014 óta az UEFA is tagjai között tudja az országot, Spanyolország továbbra sem ismeri el, ezért a szövetség eleve csak területként emlegette, amire válaszul Koszovó azt is kilátásba helyezte, hogy bojkottálják a mérkőzést.

Bár a meccsen még Koszovó himnusza is elhangozhatott, ahogy a zászlójukat is használhatták, azt többen is hangsúlyozták, hogy ez nem jelenti azt, hogy bármi is változott volna a spanyol álláspontban.

A spanyol álláspont egyébként kevéssé szól a legendásan rossz koszovói–albán–szerb viszonyról, mint Spanyolország saját ügyeiről: az ország a saját kisebbségei elszakadási vágyaitól tartva hangoztatja, hogy Koszovó is Szerbia része, ezáltal legalább következetesnek tűnik, amikor még a lehetőséget sem engedi felmerülni például Katalónia vagy Baszkföld esetében.

A többségében albánok lakta Koszovó válogatottjának hivatalos oldala csak viccként kommentálta a spanyol tévécsatorna produkcióját.

 

Forrás: HVG

Az oldalunk sütiket használ. Adatvédelmi tájékoztató