2024. április 20. - Tivadar
EUR : 395.06
USD : 371.09
Időjárás ikon11°

Baranyi Krisztina csalódott, mert ledöntötték a BLM-szobrot

Baranyi Krisztina, Ferencváros ellenzéki polgármestere - aki azóta sem mert posztolni a Facebookon a szobor sorsáról - nem gondolta, hogy le fogják dönteni a Ferenc téri szivárványos BLM-szobrot, alkotója, Szalay Péter azonban számított rá.

A szobor alkotóját arról kérdezték, mit gondol a ledöntéséről, aki elmondta: szerinte ezzel a fejleménnyel végig számolni kellett. Hozzátette: azt gondolta, még egy napot sem fog kihúzni a szivárványos Szabadságszobor.

„Nálunk is nagy hagyománya van a szobordöntéseknek. A köztéri emlékművek nálunk eleve politikai reprezentációs eszközök, mindegyik csapat a sajátját akarja csak elviselni. Ez egy játszmázás, és most én is állítottam egy ilyen szobrot, aminek tanulságos a sorsa, de alapvetően azt tartanám fontosnak, hogy a kortárs műalkotásoknak legyen közege, a köztéren is” – nyilatkozta Szalay.

Baranyi Krisztina polgármester azonban nem hitte volna, hogy ilyen sorsra jut az alkotás.

„Még tegnap is úgy gondoltam, hogy nem fog bántódása esni a szobornak. Úgy gondoltam, hogy Budapest közönsége elég érett ahhoz, hogy egy köztéri szobrot nézzen, és ne bántson. Ezért most kicsit csalódott vagyok”

– osztotta meg gondolatait Baranyi, majd párhuzamot vont a szobor pusztulása és a húsvét között:

„Ha egy művészeti alkotást, egy szakmai zsűri által kiválasztott kortárs művet tekintenek a fehér, heteroszexuális, keresztény magyarok ellenségének, ha ez a kis szobor jelenti a támadást, ezt akár még humorosnak is felfoghatjuk. Húsvéti párhuzamot vonva: így teljesedett be a szobor sorsa”

Szalay ledöntött szobráért egy szombathelyi gyűjtemény tulajdonosa jelentkezett azóta, aki törött állapotban szeretné megtartani azt.

 

Az oldalunk sütiket használ. Adatvédelmi tájékoztató