2024. április 20. - Tivadar
EUR : 393.76
USD : 368.76
Időjárás ikon12°

Ismert a washingtoni autós támadó személyazonossága: afroamerikai és muzulmán

Bár az amerikai demokrata sajtó biztosan jobban örült volna egy fehér, keresztény, lehetőleg déli államból származó republikánus elkövetőnek, sajnos csalódniuk kellett.

Portálunk is beszámolt róla, hogy helyi idő szerint péntek délután egy autós hajtótt a washingtoni Capitoliumot védő betonkordonnak, majd kiszállva kést rántott, a férfit a rendőrök lelőtték, ő is és egy rendőr is életét vesztette a támadásban.

Néhány órával a támadás után, amelyről előzetesen azt írták, nem terrortámadásról van szó, kiderült a férfi személyazonossága is.

Egy Indiana államból származó, 25 éves afroamerikai fiatalemberről van szó, bizonyos Noah Greenről, aki közösségi oldala szerint aktív, lelkes támogatója volt az afroamerikai közösség egyik legnagyobb iszlám szervezetének, a Nation of Islam-nak (Iszlám Nemzete). Ez az az igen erősen politikus szervezet, amelynek számos fekete polgárjogi harcos tagja volt, például az élétéről készült hollywoodi film miatt nálunk is viszonylag ismert Malcolm Little, azaz Malcolm X, de egy időben Muhammad Ali is aktívan kampányolt melettük. Az NOI-t több liberális, polgárjogi, érdekvédelmi szervezet is mára szélsőséges csoportként tartja számon, úgy az Amerikai Rágalmazásellenes Liga (ADL), mint a Southern Poverty Law Center fekete szupremácista, antiszemita és LGBT-ellenes gyűlöletcsoportként (hate group) kezeli őket. 

Az olvasó joggal kérdezheti, mit számít az elkövető bőrszíne, esetleg vallási hovatartozása? Az igazság az, tulajdonképpen mindkettő 100 százalékban irreleváns... Lenne, ha az elmúlt években a hasonló tragikus eseteket nem használták volna faji előítéletek szítására szerte a világon - éppen és főleg a demokraták, illetve a hozzájuk kötődő mainstream. Nem lehet eléggé kihangsúlyozni, mennyire káros, hogy nyugaton a posztmodern politika fő terepe lett az identitáskérdés, legyen az szexuális, faji, vallási. Amikor az ember nem nyilváníthat szabadon véleményt egy társadalmi kérdésben, ha ivari kromoszómái nem megfelelő kombinációban állnak, vagy kevesebb a festékanyag a bőrében, akkor sajnos, a következetesség parancsának engedelmeskedve, kénytelenek vagyunk az ehhez hasonló szörnyűségeknél leírni, milyen vallású és milyen bőrszínű volt az elkövető. Ha ugyanis Noah Green történetesen egy keresztény közösség aktív tagja lett volna, valószínűleg nem lenne híradás az Egyesült Államokban, amelyik ezt ki ne hangsúlyozná. 
 

Biden elnök "támadásként" értékelte az eseményt, jelentsen ez bármit is, Nancy Pelosi demokrata házelnök pedig a demokrácia mártírjának nevezte az elhunyt rendőrt. A hatóságok órákig nem hozták nyilvánosságra az elkövető kilétét, először az NBC csatorna híradójában azonosították nyilvánosan.

Az elkövető Facebook- és Instagram-profilját percekkel azt követően már nem lehetett elérni, hogy az NBC nyilvánosságra hozta kilétét, de néhány képernyőmentés azóta bejárta az internetet.

Ezekből kiderül, a fiatalember komoly mentális zavarokkal küzdött. Hol arról posztolt, hogy agykontrollal próbálják őt befolyásolni, hol pedig az FBI, a CIA és más kormányügynökségek befolyásolásától tartott. Korábban arról is értekezett, hogy az amerikai kormány a feketék elsőszámú ellensége. A jelek szerint tehát egy szerencsétlen, zavarodott ember akciójáról van szó.

Végezetül az elhunyt rendőrről is ejtsünk néhány szót. William Evans 18 éve szolgált a rendőrségnél, sérüléseibe a kórházban halt bele. Arról nem tudni, elgázolta-e őt az elkövető, vagy a nála lévő késsel sebesítette meg.

Forrás: Ma7.sk

Az oldalunk sütiket használ. Adatvédelmi tájékoztató