2024. március 29. - Auguszta
EUR : 395.83
USD : 367.33
Időjárás ikon19°

A NATO katonai hadgyakorlatra készül Ukrajnában

Az ukrán fegyveres erők szombaton közölték, hogy néhány hónap múlva közös katonai gyakorlatot tartanak a NATO csapataival. Ez a lépés várhatóan további feszültséget fog kelteni Ukrajna és Oroszország között, Moszkva már korábban közölte, hogy ellenzi az orosz határ közelében tartott gyakorlatokat – írja a Reuters.

 

 

A néhány hónapon belül megtartott gyakorlatokon legalább öt NATO-tagország több mint ezer katonája fog részt venni az ukrán fegyveres erők szombati közleménye szerint. „Különösen védekezési akciókat fognak majd gyakorolni, majd egy olyan offenzívát, amelynek a célja egy olyan határmenti terület integritásának visszaállítása, amit egy ellenséges szomszédos ország agressziónak tett ki” – áll a közleményben. A gyakorlatok pontos idejét nem közölték.

A NATO csütörtökön aggasztónak nevezte azokat a híreket, miszerint Oroszország egyre több katonát vezényel a kelet-ukrajnai térség közelébe. A Kreml pénteken kijelentette, hogy a NATO-csapatok Ukrajnába telepítése tovább fokozhatja az évek óta tartó háborús konfliktust a régióban.

„Nagyon ijesztő a helyzet a Donyec-medencében”

– mondta a Kreml szóvivője. Vlagyimir Putyin orosz elnök szerint,

aki háborúzni akar a medencében, az szét fogja rombolni Ukrajnát.

Az ukrán hadsereg és az Oroszország által támogatott szeparatisták között 2014-ben kitört kelet-ukrajnai háborúban Kijev becslései szerint már több mint 14 ezeren haltak meg.

Volodimir Zelenszkij ukrán és Joe Biden amerikai elnök pénteken beszélt egymással, a beszélgetés során természetesen szóba került a Donyec-medencei konfliktus is. Biden biztosította Zelenszkijt, hogy az Egyesült Államok támogatja Ukrajna szuverenitását és területi integritását az évek óta húzódó orosz agresszióval szemben.

Februárban Ukrajna felajánlotta a NATO-nak, hogy repüléseikhez és műveleteihez használják a Krím-félsziget fölötti légteret. Március végén négy ukrán katona halt meg Kelet-Ukrajnában, Kijev a „donyecki köztársaság” milíciáját tette felelőssé ezért, szerintük orvlövészek lőtték hátba a katonákat. Az oroszajkú szakadárok ezt visszautasították, szerintük a katonák aknákra léptek. Az incidens után Oroszország újabb csapatokat vezényelt az orosz-ukrán határra. Emiatt az Egyesült Államok fegyveres erőinek európai parancsnoksága a legmagasabb készültségi szintet rendelte el csapatainál.

Az oldalunk sütiket használ. Adatvédelmi tájékoztató