2024. március 29. - Auguszta
EUR : 395.83
USD : 367.33
Időjárás ikon19°

Felmenthetik a korlátozás alól az oltottakat Németországban

Az utolsó adag oltás beadása utáni 15. naptól lehet esedékes a felmentés.

Jens Spahn szövetségi egészségügyi miniszter a Bild am Sonntag című lapnak nyilatkozta, hogy az úgynevezett teljes védőoltás esetén, vagyis ha az illető megkapta az oltást vagy több adagból álló oltásból az összes adagot, akkor ugyanúgy kezelhetik majd, mint a negatív teszttel rendelkezőket – írja az MTI.

Miután a harmadik hullám csillapodik, Németország „teszteléses alapú nyitási lépések” idején 

 
a teljes oltással rendelkezők külön teszt nélkül mehetnek például fodrászhoz vagy a korlátozások lazítása révén ismét megnyíló boltokba, és külföldi út után nem kell karanténba vonulniuk

- mondta a miniszter.

A tervezett szabályt a Robert Koch országos közegészségügyi intézet (RKI) minap elkészített szakvéleményére alapozzák, amely szerint egy beoltott az utolsó adag beadása utáni 15. naptól kezdve kisebb valószínűséggel terjeszti a vírust, mint egy tüneteket nem mutató fertőzött, akinél az antigén gyorsteszt sem mutatta ki a betegséget.

Németországban egyelőre kizárólag két adagból álló oltást alkalmaznak a Covid-19 ellen, a Pfizer/BioNTech-, az AstraZeneca-, és a Moderna-féle vakcinát.

A szövetségi kormány legutóbbi adatai szerint péntekig a lakosság 5,2 százaléka kapta meg mindkét adagot valamelyikből, legalább az első adagot pedig 10 039 938 ember kapott, ez a lakosság 12,1 százaléka.

Az oldalunk sütiket használ. Adatvédelmi tájékoztató