2024. április 25. - Márk
EUR : 393.51
USD : 368.35
Időjárás ikon13°

Biden támogatja Ukrajnát az oroszokkal szemben

Blinken külügyminiszter is kifejezte rendíthetetlen támogatását Ukrajna területi integritása és szuverenitása mellett.

A tárgyalás után közleményt tett közzé a Fehér Ház, amelyről a Népszava ad hírt.

Az amerikai elnök megismételte, hogy támogatja az Egyesült Államok Ukrajnával folytatott „stratégiai partnerségét” és Zelenszkij korrupcióellenes programját, amely közös demokratikus értékeinken alapul, igazságosságot, biztonságot és jólétet biztosít Ukrajna népének – tette hozzá a Fehér Ház. 

Még a telefonos megbeszélés előtt Antony Blinken külügyminiszter és az USA legfontosabb tisztségviselői több alkalommal is egyeztettek a kérdésről ukrán kollégáikkal a Politico értesülései szerint. Blinken az egyik hívás során kifejezte rendíthetetlen támogatását Ukrajna területi integritása és szuverenitása mellett, az orosz agresszióval szemben – közölte a Külügyminisztérium a Fox News beszámolója szerint. 

A Népszava szerint a hívás alighanem összefügg azzal, hogy több ezer orosz katona vonult fel az ukrán határ mellett. Az elmúlt hetekben több összecsapásra is sor került a Donbasz térségében, holott tavaly július óta hivatalosan tűzszünet van érvényben a régiót uraló szakadárok és az ukrán kormány közt. Az ukrán kormány azzal vádolta meg Oroszországot, hogy tüzérségi támadást hajtott végre az ukrán hadsereg ellen, amely miatt négy katona meghalt.

Az oldalunk sütiket használ. Adatvédelmi tájékoztató