2024. április 20. - Tivadar
EUR : 395.06
USD : 371.09
Időjárás ikon11°

Rabszolga kerül a 20 dolláros bankjegyre

A 20 dolláros bankjegy megváltoztatása Obama elnöksége alatt vetődött fel először, de most Joe Biden felújította az ötletet, és egy rabszolgának született fekete nő lesz a bankjegyen Andrew Jackson korábbi elnököt felváltva – írja a V4NA Hírügynökség.

projektet még Obama kezdeményezte, de Donald Trump megválasztása után a bankjegy megváltoztatása nem volt prioritás. Most Biden elnök ismét felvetette az ötletet, így Harriet Tubman arcképe hamarosan felválthatja Jackson elnököt a 20 dolláros bankjegyeken.

„Ez egy fontos lépés, nemcsak azért, mert ez a karakter nő, hanem azért is, mert a feketék és a fehérek közötti egyenlőség referenciafigurája volt a XIX. században. Olyan modell, amelyet Mathin Luther King is ihletett”

– jegyzi meg a New York Times.

„A Pénzügyminisztérium lépéseket tesz annak érdekében, hogy minél hamarabb elhelyezhessék Harriet Tubmant új 20 dolláros bankjegyekre” – mondta Ms. Psaki. „Fontos, hogy pénzünk tükrözze hazánk történetét és sokszínűségét” – tette hozzá. A Pénzügyminisztérium szóvivője elmondta, nincs információja arról, hogy mikor lehet leghamarabb kézbe venni az új 20 dollárost.

Harriet 1822-ben rabszolgaságban született Marylandben, ahol súlyos testi fenyítéseket kellett elviselnie, ugyanakkor állítása szerint látomásokkal is megáldotta Isten, amelyeket mennyei előérzetekként értelmezett, ezt metodista nevelése is befolyásolta. 1849-ben, 27 évesen sikerült elmenekülnie Philadelphiába, ahol missziókat kezdett szervezni a fekete rabszolgák megmentésére a déli államokból. Így egy elkötelezett szervezet részévé vált, amely gondoskodott az észak felé menekülő rabszolgákról.

A feketék helyzete tovább súlyosbodott, amikor 1850-ben elfogadták a szökevény rabszolgatörvényt, amely előírta az északi államok lakóinak, akik nem voltak rabszolgatartók, hogy el kell fogniuk és vissza kell adniuk tulajdonosaiknak a szökött rabszolgákat. Harriet Tubman ekkor találkozott John Brown-nal, az abolicionista mozgalom egyik vezetőjével. Tubman életének hátralévő részét a nők jogaiért és az általános választójogért való küzdelemmel töltötte, bár súlyos egészségügyi problémái az évek során tovább súlyosbodtak. 92 éves korában halt meg.

Forrás: V4NA

Az oldalunk sütiket használ. Adatvédelmi tájékoztató