2024. március 28. - Gedeon, Johanna
EUR : 394.87
USD : 364.71
Időjárás ikon16°

Izrael nem fizetett a Pfizer vakcinákért, ezért leállították a szállítást

A Pfizer gyógyszergyár felháborodásában leállította a koronavírus elleni vakcinák szállítását Izraelbe, miután az ország nem fizette ki azt a 2,5 millió adag oltóanyagot, amelyek már megérkeztek hozzájuk

– számolt be róla a The Jerusalem Post napilap.

 

 

Izraelbe vasárnap szállítottak volna további hétszázezer Pfizer-vakcinát, amit bizonytalan ideig elhalasztottak. Az oltóanyag-előállító vállalat arról nyilatkozott a jeruzsálemi székhelyű lapnak, hogy ők minden szállítmányt kézbesítettek az országba a kezdeti, november 20-án megkötött szerződés szerint.

– A vállalat az izraeli kormánnyal együtt jelenleg a szerződés megújításán dolgozik annak érdekében, hogy további oltóanyagok érkezhessenek az országba. Amíg ez a munka zajlik, talán a szállítást is helyreigazíthatjuk – áll a Pfizer hivatalos nyilatkozatában.

A vállalat vezetői azonban attól tartanak, hogy az átalakulóban lévő kormány nem fogja kiegyenlíteni a tartozását, és ezzel kihasználja a céget.

A Pfizer vezetői elmondták, nem értik, hogyan alakulhatott ki ilyen helyzet egy jól működő országban, és – a katonai rádió tudósítása szerint – banánköztársaságnak nevezték Izraelt.

 

 

Az Our World in Data statisztikái alapján lakosságarányosan még mindig Izrael vezet a beoltottak számát tekintve a világon.

Az április 5-i adatok szerint ugyanis a lakosság ötvenhat százaléka már mind a két koronavírus elleni oltását megkapta

– a körülbelül kilenc milliós izraeli népességből 4 861 451 embert oltottak már be teljesen. Ennek következtében pedig a lakosság több mint fele jogosulttá vált arra, hogy szabadidős tevékenységeket folytasson, mivel a kormány igazolást állít ki azok számára, akik megszerezték a teljes védettséget.

Az országban a hétfői adatok szerint egy nap alatt 356 új fertőzést regisztráltak, a járványkitörés kezdete óta összesen több mint nyolcszázezren kapták el a betegséget. Szintén huszonnégy óra leforgása alatt két ember halt meg a koronavírus miatt, így 6 248-ra emelkedett a járvány áldozatainak száma Izraelben.

Forrás: Magyar Nemzet

Az oldalunk sütiket használ. Adatvédelmi tájékoztató