2024. április 19. - Emma
EUR : 393.76
USD : 368.76
Időjárás ikon12°

Beethoven és Mozart betiltását követeli a radikális baloldal Oxfordban

Sajtóinformációk alapján az angliai Oxfordi Egyetem Zenetudományok Karán tanárok egy csoportja azt tervezi, hogy eltávolítja a tantervből a „fehér gyarmatosítóknak" bélyegzett klasszikus zeneszerzőket, tehát tiltólistára kerülhet Wolfgang Amadeus Mozart, Ludwig van Beethoven és Franz Joseph Haydn, illetve Johann Sebastian Bach. Mindez a radikális baloldali Black Lives Matter (BLM)-mozgalom nyomására történhet.

 

A brit The Telegraph arról írt, hogy információk alapján az Oxfordi Egyetem Zenetudományok Karán tanárok egy csoportja – akik szimpatizálnak a radikális baloldali Black Lives Matter (BLM)-mozgalommal – azt tervezi, hogy 

A TANANYAGBÓL KIVESZIK A „FEHÉR GYARMATOSÍTÓKNAK" BÉLYEGZETT ZENESZERZŐK MUNKÁIT, MERT ŐK A RABSZOLGATARTÁS IDŐSZAKÁBAN ALKOTTAK. 

A tervezet értelmében 

A JÖVŐBEN NEM KÉPEZNÉ A TANANYAG RÉSZÉT MOZART, BEETHOVEN, HAYDN ÉS BACH SEM, MIVEL ŐK A „FEHÉR FELSŐBBRENDŰSÉGET" JELENÍTIK MEG, A BLM NYOMÁSÁRA PEDIG „DEKONSTRUÁLNI" ÉS „DEKOLONIZÁLNI" KELL A TANTERVET, AMELY A RADIKÁLIS BALOLDALI TANÁROK SZERINT „TÚLZOTTAN EUROCENTRIKUS", MÁSKÉPP FOGALMAZVA TÚLZOTTAN „NYUGATCENTRIKUS"

, ezért – véleményük alapján – nem ad teret az eltérő kulturális hagyománnyal rendelkező, például a fekete zeneszerzőknek, ez pedig szorongást válhat ki a színes bőrű hallgatók körében, akikből egyre több van az Oxfordi Egyetemen.

A Bécsi Központi Temető (Zentralfriedhof): Beethoven, Mozart és Schubert síremlékei

A problémásnak mondott, „fehér felsőbbrendűséget" képviselő neves személyiségek között

 FELMERÜLT FRANZ SCHUBERT (1797-1828) OSZTRÁK ZENESZERZŐ, ÉS EGY XIV. SZÁZADI, TEHÁT KÖZÉPKORI FRANCIA MUZSIKUS-KÖLTŐ, GUILLAUME DE MACHAUT NEVE IS. 

Sokan azt is visszásnak találják, hogy körülbelül 1900 óta lényegében nem változott a zenei kánon, és a klasszikus zene esetében azóta is olyan fehér, európai szerzők jelentik az igazodási pontot, mint Wolfgang Amadeus Mozart (1756-1791), Ludwig van Beethoven (1770-1827), Franz Joseph Haydn (1732-1809) vagy a német, egész pontosan szászországi Johann Sebastian Bach (1685-1750).

Milos Forman 8 Oscar-díjjal kitüntetett remekműve, az Amadeus – Mozart drámai és rövid életéről. A képen Tom Hulce, a címszereplő

 

A Telegraph által kiszivárogtatott tervezet kapcsán az amerikai konzervatív Washington Examiner megkereste az Oxfordi Egyetemet, amelynek a szóvivője azt nyilatkozta, hogy a Zenetudományok Kar nem kezdeményezi a tanterv eltávolításából a fent említett, úgynevezett »bécsi klasszikusokat«, sem más fehér szerzőket, a brit sajtó által megszellőztetett tervezet csupán egyetlenegy tanárhoz köthető. A szóvivő azt viszont elismerte, hogy a jövőben nagyobb hangsúlyt kívánnak fektetni a nem nyugati, nem európai zeneszerzők műveinek a bemutatására és tanulmányozására, de ezt nem úgy képzelik el, hogy közben háttérbe szorítják a nagy klasszikusokat.

A komolyzene már régebben célpontja a radikális baloldalnak. A philadelphiai filharmonikusoktól a város több fekete és női zeneszerzőt követelt, egy Carmen-operaelőadást pedig átrendeztek, mondván, hogy a huszonegyedik században csak úgy nem lehet megölni egy nőt.

A párizsi Operaház intendánsa pedig arról elmélkedett, hogy Csajkovszkij balettjei vagy A bajadér nem valók a repertoárba, mert így vagy úgy, de a fehér felsőbbrendűséget hirdetik. 

Forrás: Origo

Az oldalunk sütiket használ. Adatvédelmi tájékoztató