2024. április 20. - Tivadar
EUR : 395.06
USD : 371.09
Időjárás ikon11°

MSZP: Hazánkban is, növekedett a cigányokkal szembeni kirekesztés és előítéletesség

Világszerte ma ünnepeljük a roma kultúra világnapját!

„Sajnálatos módon még 50 évvel az első Roma Világkongresszus történelmi jelentőségű döntései után is azzal kell szembesülnünk, hogy világszerte, így hazánkban is, növekedett a cigányokkal szembeni kirekesztés és előítéletesség. Éppen ezért akkor járunk el helyesen, ha arra tanítjuk a gyermekeinket, hogy bízzanak az emberek jó szándékában. A mai nap, április 8-a a roma kultúra világnapja pedig alkalmas arra, hogy sokkal jobban figyeljünk egymásra, hogy mit gondolunk a világról és egymásról.
Vitathatatlan tény, hogy a cigány kultúra szerves része a magyar és az egyetemes kultúrának. A sokszínű roma zene például tagadhatatlanul hozzátartozik közös kultúránkhoz, azonban azt tapasztaljuk, hogy csak a zenén keresztül nem lehet integrálódni, pedig talán ez az, ami leginkább betölti a híd szerepét az elfogadás terén a romák és nem romák között.

A legnagyobb probléma, hogy nagyon keveset hallani a romák egyenjogúságát célzó programok megvalósulásáról. Ígéretekből nincs hiány, azonban ahhoz, hogy a legkiszolgáltatottabbak is esélyt kapjanak teljes paradigmaváltás szükséges a roma gyermekek megszületésétől a felnőtté válásukig. A politikának pedig ebben hatalmas a felelőssége, mivel amennyiben valódi segítséget kapnak az integrált oktatásban a roma gyermekek, fiatalok, akkor várható a valódi társadalmi elfogadás, mert a szakiskolát, gimnáziumot, főiskolát vagy egyetemet végzett romák egyenértékűvé válhatnak.

Kunhalmi Ágnes,
az MSZP társelnöke

Teleki László,
az MSZP kisebbségi ügyekért felelős ügyvivője”

Az oldalunk sütiket használ. Adatvédelmi tájékoztató