2024. április 20. - Tivadar
EUR : 395.06
USD : 371.09
Időjárás ikon11°

Sorosék picsognak: Ha így megy tovább, Oroszország lassan megöli Navalnijt

Vlagyimir Putyin legjelentősebb ellenfele olyan körülmények között van fogva tartva Oroszországban, amely lényegében kínzásnak számít, és ami oda vezethet, hogy lassan megölik az ellenzéki politikust – közölte a sorosista Amnesty International emberi jogok védelmével foglalkozó szervezet.

 

 

A Reuters híre szerint a szervezet hangsúlyozta, hogy a felforgató Navalnijt alvásmegvonással sújtják, és nem engedik olyan orvoshoz, akiben megbízhat. Ráadásul szerintük az orosz hatóságok el is akarják titkolni, hogy pontosan mi történik az aktivistával.

Agnes Callamard, a szervezet főtitkára szerint nyilvánvaló, hogy az orosz hatóságok megsértik Navalnij jogait, „először megpróbálták megölni, most pedig a börtönben olyan feltételeket szabtak neki, ami kínzást jelent” – mondta.

A felforgató Alekszej Navalnij kedden azt üzente ügyvédjével, hogy láza van és tartósan köhög, de már annak is örülne, ha tuberkulózisa lenne, mert akkor talán elmúlna a hátfájás és a lábzsibbadás.

Navalnij nemrég éhségsztrájkba kezdett. Akkor azt mondta, azért kezdett bele, mert a börtönben ez az egyetlen eszköze a harcra. Hiába van joga orvost hívni vagy gyógyszert kérni, mindkettőt megtagadták tőle, pedig a kezdeti hátzsibbadása most már nemcsak a jobb lábára, de a bal lábának egyes részeire is ráterjedt.

Attól tart, hogy a végtagjai megbénulnak.

„Éhségsztrájkot hirdetek, hogy követeljem a törvények betartását és engedjék be az általam választott orvost, hogy megvizsgálhasson.” Navalnij szerint orvosi segítség helyett alvásmegvonással kínozzák, éjszakánként nyolcszor ébresztik fel.

Navalnijt a Moszkvától 100 kilométerre lévő Pokrovban tartják fogva, ahova a szimpatizánsai keddtől tüntetéseket hirdettek egészen addig, amíg nem győződnek meg arról, hogy a politikus megkapta a szükséges orvosi ellátást. Erre az orosz rendőrség azonnal megerősítette a város állományát és ellenőrző pontokat, szöges akadályokat állítottak fel a börtön közelében, az oda érkező újságírók iratait átnézik.

A felforgató Navalnijt állítása szerint tavaly Oroszországban idegméreggel mérgezték meg, életveszélyes állapotban volt. Idén januárban németországi gyógykezeléséről visszatérve Oroszországban letartóztatták, miután korábbi, a strasbourgi bíróságon is vitatott oroszországi felfüggesztett büntetését letöltendőre változtatták. A politikust március 15-én szállították át a Moszkvától keletre fekvő pokrovi börtönbe, amit az ellenzéki politikus „barátságos koncentrációs tábornak” nevezett.

Az oldalunk sütiket használ. Adatvédelmi tájékoztató