2024. március 28. - Gedeon, Johanna
EUR : 394.87
USD : 364.71
Időjárás ikon16°

Szijjártóék bekérették a német ügyvivőt Petry menesztése miatt

Németország budapesti nagykövetségének ügyvivőjét hivatalába kérette csütörtök reggel Magyar Levente, a Külgazdasági és Külügyminisztérium (KKM) parlamenti államtitkára

- közölte a tárca.

A megbeszélés témája Petry Zsolt "magyar állampolgár" németországi munkaadója általi elbocsátásának a napokban széles nyilvánosságot kapott esete volt - jelentette az MTI.

A Külügyminisztérium közleménye szerint az államtitkár kifejezte a kormány megütközését afelett, hogy Németországban egzisztenciális retorzió érhet bárkit is nézetei törvényes keretek között történő közlése miatt.

"Németországnak, ahogyan Magyarországnak, közvetlen történelmi tapasztalatai vannak a legteljesebb véleményterrorról, így a szólásszabadság alapjoga feletti őrködés közös erkölcsi kötelességünk. Bármely világnézeti alapon is történjék, a szabad véleménynyilvánítás korlátozása a magyarok számára elfogadhatatlan, mert egy olyan rendszert idéz, amely elleni küzdelmükben honfitársaink ezrei adták életüket" - olvasható a közleményben.

Hangsúlyozzák, hogy Magyarország számára Németország kiemelt fontosságú partner marad, amellyel az "őszinteség szellemében vitatjuk meg közös jövőnk fontos kérdéseit".

Az oldalunk sütiket használ. Adatvédelmi tájékoztató