2024. április 20. - Tivadar
EUR : 393.76
USD : 368.76
Időjárás ikon12°

Tiszaújváros polgármestere magát terjesztette elő díszpolgári címre

A balliberális városvezetés csak panaszkodni tud, áldozatot hozni nem

Nemcsak a korábban bemutatott gyanús ügyletek borzolják a kedélyeket a balliberális vezetésű Tiszaújvárosban, hanem egyes jutalmazások és egy cégautó-juttatás is felháborodást váltott ki a településen. Kiverte a biztosítékot az is, hogy a korábbi balliberális polgármester saját magát terjesztette elő díszpolgári címre, amelyhez busás tiszteletdíjat is megszavaztak.

Megdöbbentő, ami Tiszaújvárosban folyik, az utóbbi években a szocialista városvezetők egy szűk réteg kifizetőhelyévé tehették a települést – erről beszélt lapunknak a közelmúltban előkerült dokumentumok alapján Csikász Gábor kormánypárti önkormányzati képviselő.

A politikus szerint a balliberális polip a város minden területén kiépült. – Emiatt itt bármi megtörténhet, például az is, hogy az önkormányzati választások idejére időzítve ajándék Bródy-koncertet szerveznek a városban, a rendezvényhez több millió forinttal hozzájárult az önkormányzat cége, a Tiszaszolg 2004 Kft. Aztán a következő évben kiderült, hogy a társaság csaknem húszmillió forintos veszteséget „ért el”, de ez sem volt akadály abban, hogy milliós jutalmat fizessenek ki a leköszönő ügyvezetőnek – fogalmazott.
A kormánypárti politikus kiemelte:

a 15 ezer lelkes Tiszaújváros költségvetése duplája a hasonló városokénak, hiszen csak a beszedett helyi adója négy-öt milliárd forint évente.

Csikász Gábor kifejtette: ezért is visszatetsző, hogy a világjárvány kellős közepén Tiszaújváros balliberális vezetése is aláírta a Szabad Városok Szövetsége petícióját, amelyben tiltakoznak az önkormányzatokat érintő kormányzati elvonások miatt. Szavai szerint ez pusztán politikai akció a kormány ellen.

– Pedig Tiszaújváros vezetése nem mindig ilyen szemérmes, mert itt megtörtént az a példa nélküli eset is, hogy a város előző, baloldali polgármestere – még regnálása idején – saját magát terjesztette elő díszpolgári címre. Ennyivel azonban nem elégedett meg. Tiszaújváros díszpolgárai korábban semmilyen rendszeres havi díjazásban nem részesültek, egészen egy 2019. május 30-án történt rendeletmódosításig. Azért, hogy ez az erkölcsileg önmagában is megkérdőjelezhető lépés Bráz Györgynek hasznot is hozzon, a cím mellé havi 220 ezer forint bruttó díjazást is odaítéltetett magának a testülettel – mondta Csikász Gábor.

Hozzátette: a döntésnek ezt a részét sokáig titkolták, ami nem is csoda.

A Fidesz–KDNP-s képviselő elmondta: a balliberális vezetésű városban belefért az is, hogy az önkormányzat egyik nonprofit gazdasági társaságának (Tiszaújvárosi Sport-Park Nonprofit Kft.) ügyvezetője egy luxus Volkswagen Passatot kapott személyi használatra. Történt mindez egy olyan városban, ahol egy rövid sétával bárhová el lehet érni.

– A múltban a jutalmak is szépen csörgedeztek a város vezetésének. Bráz György korábbi polgármester két év alatt, 2016–2017-ben egyévnyi bérét kapta meg jutalomként, de Fülöp György akkori alpolgármester sem járt rosszul, ő két év alatt tíz havi fizetésének megfelelő jutalmat kapott. Ebből egy panellakást lehetett venni akkoriban – mutatott rá Csikász Gábor.

A mostani, járvány miatti önkormányzati bevételkieséssel kapcsolatban a politikus kifejtette: ő több alkalommal is felvetette és javasolta Fülöp György polgármesternek, hogy a testület és a bizottságok tagjai a járvány ideje alatt mondjanak le tiszteletdíjukról, de az ötlet süket fülekre talált.

– Vagyis a kormányt támadni és panaszkodni tudnak, de áldozatot hozni nem – hangsúlyozta.

A Magyar Nemzet korábban beszámolt róla, hogy több, akár a jogszabálysértés gyanúját is felvető adásvétel zajlott le az elmúlt években a balliberális vezetésű Tiszaújvárosban. Az ügyletekre jellemző, hogy ha a város, illetve annak cége adott el, akkor rendkívül kedvező áron tették, ám ha vásároltak, akkor lényegesen vastagabban fogott a ceruza. A látókörükbe került egy gyanús megbízási szerződés is, ahol a kifizetéseket részben aggályos teljesítésigazolások alapján hajtották végre. A város jegyzője a megkeresésünkre azt állította: minden ügylet törvényes volt, azonban több helyi önkormányzati képviselő jogi lépéseket készít elő az ügyekben.

 

Forrás: Magyar Nemzet

Az oldalunk sütiket használ. Adatvédelmi tájékoztató