2024. március 28. - Gedeon, Johanna
EUR : 394.87
USD : 364.71
Időjárás ikon16°

Szijjártó a Petry-ügyről: "Most képzelje el, mi lett volna, ha ez Magyarországon történik?"

Hogyha ez itt történik mások valószínűleg “hogy is mondjam, keményebb hangvétellel reagálnak rá”

- mondta Szijjártó Péter az ATV kérdésére Petry Zsolt menesztéséről, ami “felháborító”.

A külügyminiszter a Kispest szurkolójaként örülne, ha a klub leigazolná a kapusedzőt, de mint mondta, ez szurkolóként a véleménye.

Minket állandóan leckéztetnek, meg pellengérre állítanak azzal a teljesen hamis váddal, hogy itt Magyarországon valaki korlátozná a véleménynyilvánítás szabadságát.

Magyarországon mindenki elmondhatja mindenről, amit gondol, és ennek a médiumok aztán kellő teret is adnak, legyenek azok a vélemények kormánnyal szimpatizálók vagy azzal ellentétes vélemények - reagált Szijjártó Péter a román külügyminiszterrel tartott sajtótájékoztatóján arra, miért érezték úgy, hogy ilyen magas szinten kezelik

Petry Zsolt kapusedző menesztését a Herthától, hogy még a német ügyvivőt is bekérette a Külügyminisztérium.

Mint a külgazdasági és külügyminiszter mondta, “ehhez képest Németországban, ahonnan nagyon sokszor érkeznek Magyarországra bírálatok a véleménynyilvánítás szabadsága, a sajtószabadság tekintetében, ott pedig csak azért kirúgtak egy embert a munkájából, mert elmondta a véleményét. Holott semmilyen szélsőséges véleményt nem fogalmazott meg. Nem lázított, nem szított gyűlöletet” - válaszolta Szijjártó Péter, hozzátéve:

Petry Zsolt egyszerűen elmondta, hogy mit gondol két olyan fontos kérdésről, mint migráció és család, és ezért kirúgták a munkahelyéről.

 

Ha nem állítanak minket pellengérre, akkor másképp reagálunk

“Most képzelje el, mi lett volna, ha ez Magyarországon történik? Akkor mit csináltak volna a nagyköveteinkkel? Hogyan rendelték volna be őket?” - mondta munkatársunk kérdésére, megjegyezve: “valószínűleg gyorsabban és hogy is mondjam, keményebb hangvétellel, mint mi”.

Szijjártó Péter szerint, hogyha nem leckéztetnének meg minket nap mint nap a véleménynyilvánítás szabadságáról, a sajtószabadságról, a demokráciáról, jogállamról, akkor lehet, hogy másképp reagáltunk volna. “De hát állandóan, nap mint nap jönnek a leckéztetések, a bírálatok, a kioktatás. Azt gondolom, hogy ez volt a minimális válasz, amit meg kellett tenni” - jelentette ki.

“Felháborító! Felháborító emberileg és felháborító szakmailag, felháborító politikailag is, hogy ezt meg lehet engedni ma egy fejlett európai demokráciában”

- jegyezte meg -, “hogy azért, mert valaki elmondja az egyáltalán nem szélsőséges véleményét családról és migrációról, fogják és kirúgják”. És még azt ünneplik, aki kirúgta - tette hozzá érzékelhető felindultsággal.

Örülne, ha az a csapat leigazolná, akinek ő szurkol

Őszintén reméli, hogy Petry Zsolt ügye, ami az emberi oldalát illeti is, minél előbb meg fog oldódni. “Hogy melyik futballklub gondolja úgy, hogy szívesen látná Petry Zsoltot a soraiban, azt nem tudom. Az a csapat, amelyiknek én szurkolok, örülnék, ha őt leigazolná” - válaszolta a miniszter a kérdésre, hogy mit gondol, melyik magyar klubnál folytathatja pályafutását Petry Zsolt. De mint mondta, ezt szurkolóként mondja, “ezért aztán teljesen mindegy is, hogy ő milyen véleményt fogalmaz meg”.

Hogy “melyik csapatnak is szurkol”, Szijjártó Péter mosolyogva úgy reagált: ha ezt nem tudjuk, “azt személyes sértésnek veszi”. De elárulta, hogy a Kispestnek.

Forrás: ATV

Az oldalunk sütiket használ. Adatvédelmi tájékoztató