2024. március 28. - Gedeon, Johanna
EUR : 394.87
USD : 364.71
Időjárás ikon16°

Nem kérnek már a svédek a migránsokból, törvénytervezettel nehezítenék a bevándorlást

Ezzel a tervezettel Svédország nem lesz többé olyan vonzó célpont a menedékkérők szemében, mint amilyen 2014-ben és 2015-ben volt – jelentette ki Morgan Johansson szociáldemokrata bevándorlási miniszter.

Új bevándorlási törvénytervezetet nyújtott be a svéd baloldali kormány a parlamentben csütörtökön.

A jogszabály véglegesít egyes ideiglenes rendelkezéseket, amelyeket a 2015. évi menekültválság után hoztak a migránsok befogadásának korlátozására.

Elfogadása esetén a zöldekkel szövetséges szociáldemokrata kormány által benyújtott törvénytervezet lép majd az 2016-ban hozott ideiglenes jogszabályok helyébe, amelyeket 2019-ben – politikai konszenzus híján – meghosszabbítottak.

A tervezet értelmében a bevándorlók hároméves tartózkodási engedélyt kapnak,
ennek lejártával viszont csakis akkor élvezhetik az állandó lakhellyel járó jogokat, ha eleget tesznek több követelménynek, például annak, hogy elsajátítják a svéd nyelvet, vagy rendelkeznek a megélhetéshez szükséges jövedelemmel.

A 2016. évi szigorítás előtt a törvények értelmében a menekültek állandó lakhatási jogok kaptak Svédországban, amelyet az egyik legbefogadóbb európai államként tartanak számon. Lélekszámához viszonyítva Svédország fogadta be a legtöbb migránst az Európai Unió tagállamai közül 2015-ben. Akkor 160 ezren érkeztek a skandináv államba, sokan közülük Szíriából.

A svéd bevándorlási hatóságok szerint a 10,3 milliós ország egy évtized alatt több mint 400 ezer ember számára biztosította a menedékjogot és a családegyesítést.

A Svéd Demokraták nevű bevándorlásellenes párt előretörésével a nagy svéd pártok, így a szociáldemokraták is, öt év óta szigorítottak a bevándorlási politikán, ami végül az állandó tartózkodási engedély megvonásában nyilvánult meg.

Ezzel a tervezettel Svédország nem lesz többé olyan vonzó célpont a menedékkérők szemében, mint amilyen 2014-ben és 2015-ben volt”

– jelentette ki Morgan Johansson szociáldemokrata bevándorlási miniszter.

Johansson csütörtökön védelmébe vette a tervezetet, amely „hosszú távú rendezési keretet biztosít”, és őrködik afelett, hogy az időben korlátozott tartózkodási engedélyek elvének ne legyenek „aránytalan hatásai”.

Az ideiglenes tartózkodási engedély meghosszabbítása bizonyos esetekben gyermekek és felnőttek számára egyaránt lehetséges, elsősorban „emberiességi védelem” címén.

Másfél évvel a 2022. szeptemberi parlamenti választások előtt a radikális jobboldali Svéd Demokraták vezetője, Jimmie Akesson támadta a felügyelet nélkül érkezett kiskorúakra vonatkozó rendelkezést. A tervezet szerint ugyanis ez utóbbiak tanulmányaik befejezéséig tartózkodhatnak Svédországban, és „humanitárius védelemben” részesülnek.

A legutóbb 2019-ben meghosszabbított ideiglenes jogszabály a nyáron jár le. Az újnak júliusban kellene életbe lépnie, ha a parlament megszavazza a kormány által benyújtott tervezetet.

Az idén már egy másik skandináv állam, Dánia is újabb szigorításokat jelentett be a bevándorlás visszaszorítására. Mette Frederiksen dán szociáldemokrata kormányfő többek között hangsúlyozta: országának az a célja, hogy „nulla bevándorlás legyen”. Mint a dán parlamentben fogalmazott: „A dánok dánok akarnak maradni.”

Forrás: 888.hu

Az oldalunk sütiket használ. Adatvédelmi tájékoztató