2024. április 19. - Emma
EUR : 393.76
USD : 368.76
Időjárás ikon12°

HVG: A magyarok 87 százaléka klímaszorongó

Szinte nincs olyan magyar ember, akit ne foglalkoztatna a bolygó jövője – derült ki az ALTEO Csoport megbízásából készített országos, reprezentatív kutatásból. Bár a különböző demográfiai csoportok eltérően vélekednek ezek jelentőségéről, egy dologban 80 százalékuk egyetért: a környezetvédelem az egész társadalom közös felelőssége.

Az ALTEO felmérése szerint a válaszadók 92 százaléka bevallottan érdeklődik a környezetvédelem iránt, 82 százalékuk pedig úgy látja, hogy az ő életére is közvetlen hatással vannak a környezeti problémák. A megkérdezettek 63 százaléka szerint a környezetvédelem annyira fontos, hogy a következő generációk sorsa függ tőle, de közel harmaduk még nincs meggyőződve arról, hogy ez lenne jelenleg az emberek egyik legfontosabb feladata.

A válaszadók 87 százaléka szorong a klímaváltozástól valamilyen mértékben, közülük is 31 százalék nagyon aggódik a lehetséges következmények miatt. Ebben főleg a budapestiek és az egyetemi végzettségűek érintettek, ők azok ugyanis, akik leginkább tisztában vannak a bolygót veszélyeztető tényezőkkel.

A kutatás arra is választ keresett, hogy melyek ma Magyarországon a legismertebb környezeti problémák. A legtöbben az általánosabb vagy a magyarokat közvetlenül érintő jelenségeket emelték ki, és átlagosan tizenkettőt tudtak felsorolni.

Ezek közül a legismertebbek a levegőszennyezés (83 százalék), a túlzott erdőirtás (81), az étel- víz-, energia-, és ruhapazarlás (75), a klímaváltozás (73) és a globális felmelegedés (71) voltak.

A felmérés szerint az egyes demográfiai csoportok tájékozottsága között nagy különbségek mutatkoztak. A 20–29 éves fiatalok körében a hulladékok újrahasznosítása és a globális felmelegedés a legismertebb probléma, az egyetemi végzettségűeknél pedig a pazarlás és magas szén-dioxid-kibocsátás. A budapestiek az utóbbi mellett különösen sokszor említették a műanyagszennyezést, amellyel 83 százalékuk találkozott már valamilyen formában.

Az oldalunk sütiket használ. Adatvédelmi tájékoztató