2024. április 25. - Márk
EUR : 394.26
USD : 369.47
Időjárás ikon

Jákob szerint gyorsan ment az összemelegedés a baloldallal

„A világ változik és nekünk is kell” -ezzel magyarázta a Magyar Narancsnak adott interjújában Jakab Péter azt, hogy miért álltak össze a Gyurcsány Ferenc vezette baloldallal. A Jobbik elnöke természetesen nem hagyhatta ki a hátrafelé köpködést sem, úgyhogy a párt korábbi elnökét, Vona Gábort tette felelőssé azért, hogy a 2018-as országgyűlési választást csúfos vereséggel zárták pedig, ha akkor összefogtak volna már nem lenne kétharmados többsége a kormánynak. Kitért arra is, hogy kezdetben furcsa volt Gyurcsányékkal egy asztalhoz leülni, de idővel sikerült jól összemelegedniük.

Talán mindenki emlékszik arra, hogy annak idején a Jobbik, Gyurcsányék ellenpólusaként jött létre. Ezért nem csoda, hogy a Jobbik szavazók csalódtak pártjukban, amely Jakab Péter vezetése alatt teljesen összefonódott a baloldali pártokkal. A többi között erről is kérdezték a Jobbik elnökét egy interjúban. A parlament krumplihuszára, Jakab Péter frappáns választ adott arra, hogy miért állt össze pártja a teljes baloldallal.

Mint mondta:

A világ változik, és nekünk is kell. Ennek a változásnak az eredménye az összefogás is. Amit nem is mi fogalmaztunk meg, hanem a választók.

Majd arról értekezik, hogy a 2018-as választási pofon azért volt akkora, amekkora, mert

az ellenzéki pártoknak fontosabb volt a saját egójuk, mint az, hogy le tudjuk győzni a Fideszt.

VONA GÁBOR A HIBÁS

Mint ismert 2018-ban az akkor Vona Gábor vezetése alatt álló Jobbik volt a leghangosabb ellenzője az összefogásnak, amit Jakab Péter hibának tart. Szerinte azért, hogy a kormánypártoknak kétharmada lett a parlamentben elődje, Vona Gábor hibája, őt terheli a felelősség. Bár hozzátette azt is, hogy bízott Vona Gáborban, nem kérdőjelezte meg a döntését, hiszen ő volt a párt elnöke, feltételezte, hogy több információ van a birtokában és ezalapján határozott így. Azt pedig, hogy most összefognak „fejlődésnek” nevezte, hiszen neki, mint a párt vezetőjének az a legfontosabb, hogy a Jobbik legyen a legerősebb ellenzéki párt, de ezzel az ország nem fog előrébb jutni.

HAMAR ÖSSZEMELEGEDTEK GYURCSÁNYÉKKAL

Jakab Péter beszélt arról is, hogy kezdetben nehéznek tűnt egy tárgyalóasztalhoz ülnie Gyurcsányékkal és a közös tulajdonságaikról beszélgetni, de ez az első pártelnöki találkozóig tartott. Utána a közös jövőkép elhomályosította a múltbéli „különféle ítéleteket”. Úgy fogalmazott:

Nem kell egymást szeretni, de együtt kell dolgozni.

Ennek ellenére azért csak szeretik is egymást, hiszen ha nem így lenne, Jakab Péter nem locsolgatta volna Vadai Ágnest húsvétkor a parlament folyosóján. Vagy ez is az együttműködés egyik lépcsőfoka?

AKI NEM KOMPROMISSZUMKÉSZ, AZ MENJEN

A párt gerincesebb része azonban távozott, amikor már teljesen egyértelművé vált, hogy a baloldal szekerét tolják. A kilépési hullámot követően alakult meg a Mi Hazánk Mozgalom, a Volner Párt, de többen úgy döntöttek függetlenként folytatják tovább. Jakab Péter a párt széthullását azzal magyarázta, hogy akiknek ellenérzésük volt az összefogással kapcsolatban, azok elhagyták a pártot és ő nem is marasztalta ezeket a társakat, hiszen belső konfliktusra a választások előtt egy évvel már nincs lehetőség. A pártot elhagyók azonban belső leszámolásról, diktatórikus rendszerről beszéltek, Jakab viszont úgy fogalmazott: volt egy kis kardcsörtetés.

Forrás: Pestisracok.hu

Az oldalunk sütiket használ. Adatvédelmi tájékoztató