2024. április 24. - György
EUR : 394.26
USD : 369.47
Időjárás ikon

Magyarország oltott a leggyorsabban az unióban, a jövő héten nyithatnak a teraszok!

Orbán Viktor miniszterelnök szerdán a kormánydöntések közül már beszámolt a legfontosabbakról (nyithatnak a teraszok a jövő héten, több évfolyam számára később kezdődik a jelenléti tanítás) – az intézkedés egyéb részleteiről és a további döntésekről számolhat be a csütörtöki Kormányinfón Gulyás Gergely Miniszterelnökséget vezető miniszter, valamint Szentkirályi Alexandra kormányszóvivő, akik válaszolnak az újságírói kérdésekre is. 

Gulyás Gergely beszédét azzal kezdte, hogy komoly nehézségekkel szembesül az ország a járványhelyzetben, ezek után a tárcavezető mindenkinek köszönetet mondott, akik részt vesznek a védekezésben. Kijelentette, hogy Magyarország oltott a leggyorsabban az unióban, a Brüsszel által megrendelt vakcinák közül a Jansen is kiesett, így a félmillióval kevesebb vakcina érkezik hozzánk a közeljövőben.

 

Ezt is pótolni kell, a kormány tárgyalni fog”

– jelentette ki.

A miniszter azzal folytatta, hogy szerencsére nő az oltási hajlandóság, már több mint 4,2 millió ember regisztrált, a cél, hogy ez a szám 8 millió legyen.

A háziorvosok minden regisztrált listáját megkapták, a háziorvosok a kiválasztás nehéz feladatát is kiválóan megoldották”

– köszönte meg a háziorvosok munkáját Gulyás Gergely, aki ismertette, a beoltottak egy százaléka betegszik meg a statisztikák szerint. A tárcavezető szerint az oltóanyagok között nincs érdemi különbség a hatékonyság között. A miniszter kijelentette, a világ egyik legnagyobb üzlete a vakcinák jelenlegi terjesztése, minden hír mögött üzleti érdekek állhatnak.

A kormány kampányt indít a regisztrációk számának megnövelése érdekében, így óriásplakátok is megjelennek majd az utcákon. A kampány jelmondata: az oltás életet ment. Gulyás Gergely szerint mindenki be lesz oltva május végére, ha sikerül pótolni a kieső Janssen vakcinát. Arról is beszélt, hogy 3,5 millió beoltott felett nyithatnak a teraszok, és nem kell fizetni a teraszok bérléséért. A bértámogatás májusban is jár az éttermeknek, valamint kézikönyv készül a vendéglátóhelyeknek. Gulyás Gergely szerint az iskolákat csak kellő óvatosság mellett lehet újraindítani, az óvodákat és az alsó tagozatokat indítják újra. Újságírói megkeresése arról beszélt a Miniszterelnökség vezetője, hogy világosan ki kell mondani, minden oltás jobb, mint a betegség, ezért megkérték a baloldalt, hogy a széthúzás helyett az összefogásra koncentráljon.

Mindenkit arra kell bíztatni, hogy éljen az oltás lehetőségével. Az oltásellenesség helyett az oltás pártjára kell állni”

– szögezte le.

A miniszter egy másik kérdésre úgy válaszolt, hogy nem akarnak senkit iskolába kényszeríteni, megvannak a hiányzás pontos szabályozásai.

 

 

Forrás: Pestisrácok.hu

Az oldalunk sütiket használ. Adatvédelmi tájékoztató