2024. március 29. - Auguszta
EUR : 395.83
USD : 367.33
Időjárás ikon19°

Vergődés van: Az Európai Unió Bírósága szerint megsértette az uniós jogot Polt Péter és a Kúria

A Telex nevű "független", szennyoldal szerint legfőbb ügyész és a Kúria is az uniós joggal ellentétesen járt el egy magyar bíróval szemben, aki az Európai Unió Bíróságától kért jogi állásfoglalást egy folyamatban lévő büntetőügyben. Vasvári Csaba több szempontból vizsgáltatta volna meg az EU bíróságával a magyar igazságszolgáltatás függetlenségét, amire Polték szerint nem volt joga.

Az ügyben felemás főtanácsnoki indítvány született, ám az uniós ítéletnek a jogállamisági mechanizmus esetleges megindításában még szerepe lehet.

„A magyar szabályozás, amely lehetővé teszi, hogy a legfőbb ügyész a Kúriánál valamely alsóbb fokú büntetőbíróság előzetes döntéshozatalra utaló határozatával szemben a törvényesség érdekében bejelentett jogorvoslattal éljen, valamint a Kúriának a törvénysértő jelleget megállapító határozata, amelyek sértik a fent említett lehetőséget, összeegyeztethetetlenek az uniós joggal” – állapította meg az Európai Unió Bíróságának főtanácsnoka egy 2019-ben indult magyar ügyben - írja a Telex.

Csütörtökön kihirdetett indítványában Priit Pikamäe főtanácsnok egyértelművé tette:

európai jogsértésnek tartja mindazt, amit Vasvári Csabának el kellett szenvednie Magyarországon azután, hogy egy büntetőeljárást felüfüggesztve az uniós és a magyar jogszabályok közötti összhang vizsgálatát kezdeményezte.

Az emlékezetes konkrét ügyben a Pesti Központi Kerületi Bíróságon (PKKB) büntetőeljárás indult egy svéd állampolgárral szemben lőfegyverrel és lőszerrel visszaélés vétsége miatt, az eljárás során azonban a vádlott védője indítványt terjesztett elő egy úgynevezett előzetes döntéshozatali eljárás kezdeményezésére, azaz arra, hogy az uniós bíróság vizsgálja meg a magyar jogszabályok és az uniós jog összeegyeztethetőségét. Az eljáró bíró, Vasvári Csaba 2019. július 11-én az eljárást fel is függesztette, és kezdeményezte az Európai Unió Bíróságának vizsgálatát.

Az oldalunk sütiket használ. Adatvédelmi tájékoztató